вівторок, 30 квітня 2013 р.

БЛАГОДАТЬ ВЕЛИКОДНЯ


Шановні користувачі  бібліотеки, шановні  наші земляки.

Цієї неділі до наших  домівок прийде одне з найрадісніших свят - Воскресіння Христове!

Зичимо Вам здоров'я,  миру і Божої благодаті.

Нехай Господня ласка зігріває Вас і Ваші родини.

Нехай у празник Пасхи любов Господня зійде світлим гостем у Ваші оселі!

Благодать великоднього ранку дарована кожному з нас.

Почуймо ж її серцем.

http://cards.i.ua/user/2254376/3/165958/
 

З ВОСКРЕСІННЯМ ХРИСТОВИМ! 

 

четвер, 25 квітня 2013 р.

БІЛЬ ЧЕРЕЗ РОКИ

       "Катастрофа на Чорнобильській АЕС: Уроки трагедії" під такою назвою у центральній бібліотеці для дорослих пройшов усний журнал приурочений 27-й річниці трагедії.
       Захід  відвідали студенти аграрного коледжу групи М-11, куратор групи Сидорук О.І. та користувачі бібліотеки. На зустріч запрошено  учасника ліквідатора аварії - Лізновського Олексія Степановича, який на той час ніс службу в лавах Радянської Армії. З перших днів аварії приймав участь в евакуації населення із Забороненої зони, охороняв територію від мародерів.
     Запрошена  Тарасюк Валентина Максимівна , яка на той час проживала в 60-ти кілометровій зоні від Чорнобиля і працювала фармацевтом в аптеці. З перших днів аварії медпрацівники виконували свій обов'язок, без відпочинку допомагаючи постраждалим. Валентина Максимівна також поділилася своїми спогадами з присутніми.
      Зі сльозами на очах очевидці згадував про ті події, присутні  уважно, зі співчуттям слухали спогади.
      До уваги читачів в  бібліотеці влаштовано книжково-ілюстративну виставку "Біль через роки"
Фото на згадку
       Працівники центральної бібліотеки щиро вдячні за співпрацю усім, хто відгукується на прохання в участі масових заходів. Зичимо усім міцного здоров'я та довголіття.

ЗНАТИ та ПАМ'ЯТАТИ...

       На передодні 27-ї річниці Чорнобильської трагедії до Інтернет-центру Іллінецької центральної бібліотеки завітали учні 5-Б кл. Іллінецького НВК "Загальноосвітня І-ІІІст.школа-гімназія №2 "  де відбулася віртуальна подорож до Національного музею "Чорнобиль".
     Класний керівник  Світлана Миколаївна Нечипоренко  розповіла учням про аварію на Чорнобильській АЕС що увійшла в історію людства як найбільша, масштабна радіоекологічна катастрофа ХХ століття. Історію тих трагічних подій зберігає Національний музей „Чорнобиль”, який відкрито  26 квітня 1992 року. Бібліотекар Н.Л.Покрищук допомогла учням зорієнтуватися на сайті Національного музею "Чорнобиль" http://www.chornobylmuseum.kiev.ua/index.php?lang=en  де користувачі відвідали (віртуально) зали музею , ознайомилися з виставками, програмами над якими працює музей.
     Місія  музею - допомогти людям усвідомити масштаби чорнобильської аварії через долі тисяч людей - її учасників, свідків і жертв, осмислити уроки трагедії у всіх сферах життя, не дати світові можливості забути ці уроки, стати застереженням поколінням наступного тисячоліття.
Учні знайомляться з сайтом Національного музею "Чорнобиль"
 
 
     По закінченні віртуальної подорожі діти виявили бажання відвідати м.Київ та обов'язково побувати в музеї.


пʼятницю, 5 квітня 2013 р.

НОВІ КНИГИ ЧИТАЧАМ


Краєзнавчі полиці нашої бібліотеки нещодавно поповнилися такими виданнями:

Світлана Бортнюк «Єтюди без полуди»
В збірці Світлани Бортнюк з почуттям гумору розповідається про сучасні життєві ситуації, в яких часто опиняється пересічні громадяни. В більшості написаних творів авторка веде мову з читачем від першої особи, проводячи паралелі між минулим і сьогоденням.

 
Євген  Гуцало « Хустина шовку зеленого» ( повісті, новели, публіцистика)
Євгена Гуцала і нині цікаво читати з того, з чого він починав: з малої прози й поезії. Там він молодий і справжній. Звідти передаються витончені запахи гуцалівської мови, іскрометний народний гумор, кольоростихія слів, за якою вгадувався – як майбутнє – спокійний усміхнений романіст. 

 
Наталія Калинич  «Любить не устану»
Автор присвячує цей збірник віршів всім, хто любив, хто любить, чи буде любити. В видання увійшли вірші у яких відобразилося різноманіття почуттів та бажання через поезію донести їх читачам. Розраховане на широке коло читачів.

 

В. Куликов «Окупация Виинницы. Свидетельство очевидца»
У книзі лікаря-вінниччанина представлені матеріали, що стосуються трагічного періоду німецько-фашистської окупації Вінниці в 1941-1944рр. Висвітлені маловідомі сторінки історії щодо життя та побуту вінничан в ці роки, загибелі єврейського населення міста, роботи медичних установ і лікарів, тощо. Книга адресована всім, хто не байдужий до історичної спадщини.


Іван Пилипчук «Дашівщина з найдавніших часів до 1917 року»
Видання має два розділи, які базуються на матеріалах першоджерел українських дореволюційних та радянських археологів, літературно – документальних матеріалах істориків, а також, особистих досліджень.


Памятка: «Тарасові шляхи Вінниччини»  Матеріали про подорож українського поета Т. Г. Шевченка на Поділля і Волинь. Є карта мандрівки.

 
Ольга Рудник «Нариси історії розвитку освіти Іллінецький район Вінницька область»
Видання знайомить читачів з розвитком освітнього процесу на території, що входить до Іллінецького району, відомості про освітні заклади та їхніх вчителів. Книга розрахована для істориків, краєзнавців, усіх, хто небайдужий до своєї Батьківщини.

Василь Стус «Листи у вічність…»
Василь Стус – великий український поет - класик, творчість і доля якого викликають щире захоплення та глибоку повагу. Трагічна, велична й вічна постать поета, що сам на сам змагався з несвободою і невіглаством, є певним уособленням усієї духовної історії нашого народу.
До збірки ввійшли твори Василя Стуса, що є золотим спадком вітчизняної літератури. Читач також має можливість ознайомитися з життєвим і творчим шляхом поета.


Видання адресоване широкому загалу шанувальників поетичного слова.

«Будь-яке село приречене на забуття, якщо не написана його історія, якщо немає його музею» Петро Тронько

В Іллінецькій центральній бібліотеці 3.04.13р. відбулася нарада сільських бібліотекарів на якій була презентована історико - краєзнавча книга «Крізь віки» Т. М. Остаповець та О, С. Остаповця, а вів презентацію заслужений працівник культури Микола Романов. Історико – краєзнавче видання визначна подія в культурно просвітницькому житті району. Це цікава розповідь про одне з мальовничих сіл нашого району, від минувшини до сьогодення, долі людей, знаних земляків, історію місцевого господарства, тощо.
Автор книги: здібна людина, працелюб, ентузіаст і багатодітна мати, номінант престижного визнання «Людина року», член Національної спілки краєзнавців України, учитель Тетяна Миколаївна Остаповець поєднує в собі чимало добрих рис. Це одразу відчує той, хто візьме і уважно ознайомиться з її історико-краєзнавчим дослідженням про село Купчинці.
Діловито беручись за справу, Тетяна Миколаївна відверто зізнається у потребі чиєїсь допомоги і просить сина, студента історичного факультету Вінницького педагогічного університету ім.. М. Коцюбинського, задля справи підтримати її. Олександр стає співавтором книги, освоюючи лабіринти історичної науки: працював в архівах , робив електронну версію дослідження та фотоматеріали.
Книга «Крізь віки» написана у популярній формі і вона легко розкриває зміст своїх сторінок всім мешканцям Купчинець, а заодно й чисельним краєзнавцям, вчителям, школярам, працівникам культури, певним чином і поважним історикам головне новизною зібраного матеріалу з перших уст, зізнаннями і свідченнями людей, які пережили  режим більшовицького експерименту з будівництва комунізму. Матеріали книги розкривають причини і наслідки трагедії голодомору 1933 року (автори подають список жертв цього людиновбивства) 812 осіб померло від голоду взимку і навесні 33року.
Книга має такі розділи:

·         Витоки

·         Купчинці у ХХ століття

·         Село в роки утвердження радянської влади

·         Село в роки перших п’ятирічок

·         Купчинці у післявоєнному відлунні

·         Звитяжна праця у розбудові соціалізму

·         Перебудова чи  руїна? 

Важливість цієї книги дещо більша від того, що у ній закладено як інформаційний зміст. А саме у тому, що люди не байдужі до результатів свого життя, своєї долі смислу існування як такого. Книга і її автори демонструють, що є люди, які мислять і про село, і про Батьківщину, і про те, як нам жити у цьому світі в майбутньому.

середу, 3 квітня 2013 р.

"І серця жар і мрій політ"

        Таку назву має пресональна виставка творчих робіт юної читачки центральної бібліотеки Людмили Романович.
       Людмила є студенткою Іллінецького державного аграрного коледжу та, з малих літ, активною читачкою центральної бібліотеки. З четвертого класу почала відвідувати гурток "Рукоділля" в будинку Школяра , де отримала навички  : бісероплетіння, випалювання на тканині, орігамі, та різні вироби з паперу. За період навчання брала участь у шкільних, районних виставках, де отримувала подяки й нагороди.
      " Мене дуже зацікавило та подобається займатися випалюванням на полотні. У вільний час обовязково займаюся улюбленою справою", - каже Людмила.
     Тож до уваги читачів центральної бібліотеки  Людмила любязно надала свої роботи , виконані в техніці гільоширування (випалювання по синтетичних тканинах).


Людмила Романович біля своїх робіт
                                            

"Він ніколи нічого не хотів для себе. Був красивий і гордий в юності і в високі свої літа" - Дмитро Білоус

        3 квітня  2013 року  - 95 років від дня народження відомого на Україні письменника, літературного критика, громадського діяча Олеся Терентійовича Гончара. Працівники центральної бібліотеки, відділ обслуговування , оформили книжкову виставку "ВІНОК ПАМ'ЯТІ О.ГОНЧАРА", яка  привертає активну увагу читачів бібліотеки.
        Все своє життя, навіть у роки Великої Вітчизняної війни, Олесь Гончар не розлучався з олівцем та блокнотом. З під цого пера вийшло багато художніх  творів. Читачам поважного віку довподоби роман "Людина і зброя" за який О.Гончар  нагороджений державною премією ім.Т.Г.Шевченка.Читачі молодших та середніх літ також осторонь не проходять, адже всім довподоби душевні , цікави, повчальні твори письменника.