вівторок, 27 травня 2014 р.

Лялькова вистава про хоробрість

     23 і 27 травня в районній бібліотеці для дітей відбулася лялькова вистава за п'єсою-казкою Михайла Бартенєва "Хоробрий заєць". Глядачами були учні 1-х класів шкіл нашого міста. 
      Прийнято вважати, що вовки - страшні, а зайці - боязкі.  На сцені захоплююча історія про те, що все може складатися по-іншому. Вистава навчає діток співчувати ближньому, цінувати дружбу, захищати слабших. Дуже важливо заронити в дитячих серцях і душах любов і повагу до інших, самопожертву і хоробрість в ім'я порятунку ближніх.

      Ролі виконували учні 3-го і 4-го класу ЗОШ №1: Герасимчук Альона, Герасимчук Марія, Когут Олександр, Кришталь Володимир, Сікорська Вікторія, Ткач Анна, Ткач Денис, Чекмарьова Дарина, Цихоцька Наталя, керівник лялькового театру "Барвінок" - Харченко Олена Іванівна.

четвер, 22 травня 2014 р.

Руда Киця зі столиці

       
      21-22 травня  у районній бібліотеці для дітей відбулася  зустріч з дитячою поетесою з Києва Аліною Артюх. На зустрічі були присутні учні 4-х класів ЗОШ №1 та 3-х класів ЗОШ №2. Поетеса презентувала свою нову збірку дитячих віршів "Поезії Рудої Киці".
Аліна Артюх
   Презентація проходила у формі живого спілкування з дітьми, які ззахопленням слухали, задавали запитання , читали вірші, розповідали про своїх домашніх улюбленців-котиків.  Цікавою для діток була і вікторина "Котовасія".
Учні ЗОШ №1

Учні ЗОШ №2
       Переможці вікторини отримали в подарунок збірку  з автографом Рудої Киці.
Переможці ЗОШ №1
Переможці ЗОШ №2
 По закінчені зустрічі Руда Киця пригостила всіх присутніх смачним полуничним пирогом.

Читайте більше:

    Аліна Артюх подарувала українським малятам «Поезію Рудої Киці»    http://zik.ua/ua/news/2013/09/13/429020 
 

понеділок, 19 травня 2014 р.

ВІТАЛІЙ ІЖЕВСЬКИЙ - пісняр з берегів Собу

            16 травня Іллінеччина вшановувала пам'ять народного композитора Віталія Іовича Іжевського. В районному будинку культури відбувся вечір пам'яті з нагоди 95-річчя від дня народження композитора, майстра народної пісні Іжевського Віталія Іовича. Кожне згадане тепле слово на сцені БК, впліталося в барвистий вінок шани людині, котрий залишив по собі чудову пам'ять - Іллінецький народний хор, який і нині виконує пісні Віталія Іжевського.
Володимир Віталійович Іжевський, старший син В. І. Іжевського, дарує книгу користувачам Іллінецької ЦБ з авторським підписом.
            Іжевський В.В., Пащенко М.М. Вінниця ринкова.-Вінниця, 2011.-180с.
Пропонована книга адресується всім, хто цікавиться краєзнавством та історією нашого краю.
 
Інтернет ресурси:
На Іллінеччині вшанували пам'ять композитора Віталія Іжевського     http://i-vin.info/news/na-illinechchyni-vshanuvaly-pam-yat-kompozytora-vitaliya-izhevskogo-6107
           
          Історія життя  самобутнього майстра народної пісні, композитора, фольклориста, збирача народної творчості, фундатора і першого керівника самодіяльного народного хору "Вінок Поділля" Іллінецького районного будинку культури, родоначальника агітбригадного жанру на Вінниччині, Віталія Іовича ІЖЕВСЬКОГО, могла б стати цікавим сценарієм для багатосирійного фільму, де вдосталь мужності, мудрості, любові і жаги до життя.
        Життя маестро було пов'язане не тільки з піснею. Доля його складна, цікава, а подекуди і загадкова.
       Народився у простій селянській родині колгоспників історичного села Шабельна Іллінецького району 19 квітня 1919 року. З дитинства мріяв стати музикантом і залюбки опанував гру на баяні та струнних інструментах. Як талановитого музиканта його відібрали прямо з районного огляду художньої самодіяльності, і після восьмирічки він поїхав до Києва вступати у перший Український університет мистецтва.
        В  1941 - му одягнув кітель з лейтенантськими погонами, а вже 22 червня на чолі взводу потрапив у пекельний бій, оточення, з якого вивів своїх солдат. За цей подвиг був нагороджений бойовою відзнакою - орденом Червоної Зірки.  В роки Великої Вітчизняної війни, він, як радянський офіцер, що володів польською мовою, став посланцем доброї волі. З польським батальйоном пройшов з боями до Берліна, отримавши вищу польську відзнаку - "Вертуті мілітарі" і залишився служити у місті Лодзь командиром училища зв'язку в чині полковника.  Блискучий офіцер, обдарований музикант міг зробити собі справжню кар'єру, та в 1947 році був репресований та висланий до Норильська.
     Тільки після смерті Сталіна - у 1953 році, В.Іжевський отримав амністію з поверненням військового званння та нагороди. Та залишилась  заборона виїжджати за межі країни, спілкуватися з людьми з інших держав.
        І знову, як і на фронті,  Іжевського рятувала пісня. Чудовий голоз, баян у руках збирали довкола нього людей. Так у Дашівському будинку культури з'явився дівочий ансамбль, а потім і Іллінецький народний  хор "Вінок Поділля". Віталій Іович  пише вірші, кладе їх на власну музику.
        Нині Іллінецький хор "Вінок Поділля" радує своїми піснями і , як та криниця, допомагає спраглим зачерпнути цілющої насолоди.

       Нині прізвище Іжевського носить школа в с.Шабельні, створено сільський музей  В.І.Іжевського при клубі-бібліотеці.

Радимо прочитати:
      Бабенко, І.Д. Народні таланти присобського краю/І.Д.Бабенко.-Іллінеччина в глибині століть і в наш час.-Іллінці, 2001.- С.103-105.
        
     Добринська, Любов. Таємниця полковника Віталія Іжевського [Текст] : [Володимир Іжевський, директор об'єднання ринків Вінницької облспоживспілки, розповідає про свого батька полковника та композитора Віталія Іжевського] / Л. Добринська // Собор. - 2012. - № 2. - С. 54-55

      Долгова, О. Наш знаменитий земляк/ Ольга Долгова// Трудова слава.- 2008.-20 лютого.

      Джус, Н. Свята справа - служіння Українській пісні [Текст] : [про талановитого музиканта, композитора, фундатора народного аматорського хору "Вінок Поділля" Іллінецького РБК, основоположника агітбригадного жанру, уродженця с. Шабельня Іллінецького району, Іжевського Віталія Іовича] / Н. Джус // Світлиця. - 2009. - № 2. - С. 11-13 : фото

      Дмитренко, Р. Маестро:наш видатний земляк В.І.Іжевський/ Р.Дмитренко// Трудова слава.-1999.- 15 квітня.

     Іжевський, Володимир. Батьківська заповідь [Текст] : фагмент з книги "Родинне джерело Іжевських / В. Іжевський, М. Пащенко // Вінниця ринкова / В. Іжевський, М. Пащенко. - Вінниця, 2011. - С. 111-122 : фотогр.

      Кобець, В. Дарують людям пісню [Текст] : [про народний хор та інтерв'ю з його керівником В.І.Іжевським]/ Василь Кобець// Трудова слава.-1971.- 12 серпня

      Маестро Віталій Іжевський [Текст]:[про майстра народної пісні, композитора Іллінеччини]:[буклет].- Іллінецька центральна бібліотека, 2014.- фотог.

      Таранюк, Є. Пісня, як доля. Доля, як пісня [Текст] : [про відзначення 50-річчя народного хору "Вінок Поділля" та 90-річчя його творця і першого диригента, композитора Віталія Іжевського. Є фото] / Є. Таранюк // Вінниччина (Спец. вип. газ. "П'ятниця"). - 2009. - 15 травня. - С. 8