вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Шана за подвиг, вдячнічть за мир.

Як в рідний дім повернення з дороги
Найбільш хвилюючим для нас
Є свято Перемоги...

На календарі, 28 жовтня, День визволення України від фашистських загарбників. Цей день було засновано згідно з Указом Президента України "Про День визволення України від фашистських загарбників" від 20 жовтня 2009 року..."з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні..."
Минуло 70 літ - а рани ятраться... Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців - із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. За сучасними підрахунками, загальні людські втрати України у 1941-1945 роках становлять близько 9 мільйонів людей.
З нагоди відзначення річниці визволення України від фашистських загарбників в Іллінецькій районній бібліотеці презентовано книжково-ілюстративну виставку "Вони помирали, щоб жила Україна". Представлені на виставці книжкові видання розкривають історичну правду про переможні і трагічні дні 1941-1945 років, змальовують образи учасників воєнних подій.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

четвер, 23 жовтня 2014 р.

Лине слава козаків з далечі віків

     Козацтво відіграло вирішальну роль у становленні нашої держави, його історичне значення важко переоцінити.
      Історія України - це значним чином історія визвольних воєн запорізького козацтва. Запорізька Січ - це легендарне явище в історії України.
    В приміщенні  центральної бібліотеки для масового читача  влаштовано перегляд літератури  "Доти буде Україна - поки будуть козаки", представленою літературою цікавиться молоде покоління України.
Студенти ІДАК Сафроненко Олена та Корніленко Андрій.
 

вівторок, 21 жовтня 2014 р.

Презентація книги

       20 жовтня в читальній залі Іллінецької центральної бібліотеки відбулася презентація книги
місцевих авторів-педагогів Іллінецького державного аграрного коледжу П.О.Стецишина, з співавторами В.В.Пиндусом та В.В. Рекуненком під назвою "Основи органічного виробництва". В книзі  розкрито науково-теоретичні і практичні основи виробництва органічної продукції, інноваційні  технології вирощування і збирання основних овочевих, польових і плодових культур в органічному землеробстві. Посібник призначений для студентів, викладачів, а також фахівців аграрного виробництва.
       Презентація пройшла цікаво і жваво, у аудиторії, переважно якою була молодь, було багато запитань до П.С.Стецишина. Усі присутні отримали  змістовну  відповідь  та поради, які стануть корисними у їхньому повсякденному житті.
       Книга стане в пригоді усім хто цікавиться органічним землеробством та намагається вирощувати екологічну продукцію.
 

пʼятницю, 17 жовтня 2014 р.

Від теплих речей - до теплих листів і малюнків

      Іллінецька центральна бібліотека активно прийняла участь в обласному благодійному марафоні "Врятуймо кожного бійця - захисника України!".
      Нагадаємо, що марафон проходив з ініціативи голови обласної Ради Сергія Свитка, Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької  обласної Ради, які 16 вересня поточного року ухвалили рішення №28 "Про проведення обласного благодійного марафону", що проводився для підтримки поранених та постраждалих українських військовослужбовців в зоні АТО, який прохидив з 16 вересня по 6 жовтня 2014 р. у Вінницькій області.
       Працівниками та користувачами бібліотеки було зібрано теплі речі, юними користувачами районної бібліотеки для дітей створено ряд малюнків-оберегів та написано спільного листа.

      Надіємося, що витвори дитячого мистецтва піднімуть нашим Захисникам настрій, теплі речі зігріють їх у холодну пору року, а лист морально підтримає і надихне їх на  мужні вчинки.
 

Як досягнути успіху

          16 жовтня в приміщені читальної зали Іллінецької центральної бібліотеки відбувся черговий (третій) благодійний тренінг "Як правильно сформувати і досягнути свої фінансові цілі". Тренінг проводиться спілкою підприємців "Хвиля" в рамках програми підтримки та розвитку прогресивної громади України. Присутні отримали цікаву практичну інформацію від ведучих фахівців у сфері психології та бізнесу.
      Тренінг допомагає визначитись зі своїми бажаннями, сформувати особисті цілі, дізнатися основні закони фінансового успіху тощо.
 

четвер, 16 жовтня 2014 р.

Місцеве самоврядування: досвід та перспективи розвитку


Європейський тиждень місцевої демократії - нова політична ініціатива Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Європейського комітету проводиться кожного року, що включає 15 жовтня - дату відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування в 1985р. Тиждень активізує розповсюдження інформації про досягнення місцевої демократії, обізнаності громадян про можливості вирішення питань місцевого значення та їх залучення до прийняття управлінських рішень.
Центральною бібліотекою проведено ряд масових заходів для користувачів бібліотеки:
- круглий стіл з старшокласниками  "Твоя активна громадська позиція - запорука процвітання держави" (ЗОШ №2);
- бесіда  "Як люди у різних країнах реалізують власні обов'язки та права як громадяни";
- цікавим для користувачів є і перегляд літератури "Місцеве самоврядування: досвід та перспективи розвитку".
 

середу, 15 жовтня 2014 р.

ВЕСЕЛІ КОЗАЧАТА

      15 жовтня в РДБ відбулася пізнавально-розважальна гра "Поле чудес" - "Веселі козачата".


       Її учасниками стали учні 4-А класу ЗОШ №2, класний керівник - Дзюман Людмила Василівна. Під час гри діти не тільки крутили барабан, відгадували зашифроване на табло слово, а й давали відповіді на запитання вікторини "Козацькому роду нема переводу", доповнювали прислів'я, співали козацькі пісні, танцювали гопачок. Переможцями стали Ковалішин Євген, Макалендра Даша і Ковальчук Катя, ці діти  отримали символічні призи від бібліотеки. 
 
 
 

середу, 1 жовтня 2014 р.

Всеукраїнський день бібліотек

     
         Іллінецька централізована бібліотечна система підтримала та активно прийняла участь  у загальноукраїнській акції  голосного читання віршів Тараса Шевченка «Нас єднає Тарасове слово». Попередньо в ЗМІ було оголошено про дану акцію і ряд заходів запланованих у День відкритих дверей.

         Так, біля памятника Кобзарю у голосних читаннях прийняли участь  бібліотекарі ЦБС, колеги з шкільних бібліотек та бібліотеки аграрного коледжу. До акції з задоволенням приєдналися  учні місцевих ЗОШ І-ІІІ ступенів №№1.2.3. та активні користувачі бібліотеки.  Були запрошені представники влади та кореспондент місцевої газети.  Учасники поклали квіти до підніжжя пам’ятника і почергово читали найулюбленіші твори Шевченка: «Утоплена», «І мертвим, і живим, і ненародженим…»,уривки з «Гайдамаки», «Стоїть в селі Суботово», «Мар’яна-черниця», «Думка», «Царі» та інші. Фіналом акції стало хорове, колективне читання усіма присутніми уривку з «Причини» «Реве та стогне Дніпр широкий…»

         У відведений час наша бібліотека приєдналася у скап-конференцію і взяла участь у марафоні бібліотечних новин Вінниччини.

         Продовженням свята стало відзначення найактивніших бібліотекарів, котрі взяли участь у  конкурсі «Видавнича діяльність сільських бібліотек».

         В районну дитячу бібліотеку завітали учні першого класу ЗОШ №1 на екскурсію. Діти взяли участь в бібліотечному уроці «Дім без книги – день без сонця». Звучали вірші, загадки, прислівя та приказки. Цікаво пройшла вікторина «Відгадай з якої казки». Всі першокласники виявили бажання записатися до бібліотеки, малювати, читати і весело проводити час.

          А до уваги юних користувачів організовано виставку «Книги з автографами – гордість нашої бібліотеки», та перегляд виставки малюнків «Йдемо з дитинства до Тараса».

         У рамках  проведення Дня відкритих дверей відбулася зустріч учнів старшого шкільного віку з місцевим письменником, краєзнавцем Ігорем Юрійовичем Радзіхом.

У читальному залі центральної бібліотеки  облаштована виставка вишивок бісером, майстрині Валентини Олександрівни Підгаєвської «Руками створена краса» . Презентацію провела сама майстриня розповівши про кропітку працю техніки з використанням бісеру.
 
ГОЛОСНІ ЧИТАННЯ ВІРШІВ Т.Г.ШЕВЧЕНКА
 
"Мар'яна-черниця" Т.Г.Шевченко. Читає Козаченко Леся, бібліотекар Бабинської сільської бібліотеки-філії


https://www.youtube.com/watch?v=76qhBBtb1ZA&feature=youtu.be  Вітання Семенюка С.А. з Всеукраїнським днем бібліотек.

https://www.youtube.com/watch?v=Iowl87Nzh_s  "Стоїть в селі Суботові" Т.Г.Шевченко. Уривок читає Прудивус Оксана, бібліотекар Дашівської міської бібліотеки-філії.

https://www.youtube.com/watch?v=wJgTlGNM9zY  "Кавказ" Т.Г.Шевченко. Уривок читає Кравець Катерина, учениця ЗОШ №2 м.Іллінці.