середу, 31 грудня 2014 р.

Рік минає...

     Завершується 2014 рік.  Принципово важливим напрямом  нашої діяльності  було залишитися соціальнознащущою організацією, надавати інноваційні послуги та утримувати свої позиції на інформаційному ринку. В наступаючому Новому Році місія бібліотеки залишатиметься незмінною, важливим напрямом діяльності буде формування комфортного інформаційного середовища з урахуванням потреб місцевої громади.
       Для задоволення культурних і естетичних потреб користувачів бібліотеки, мешканців і гостей іллінеччини залишатимуться актуальними книжкові виставки, тематичні перегляди літератури, виставки нових надходжень, виставки мистецьких творів (картин, творів декоративно-прикладного мистецтва,  світлин тощо) літературні, музичні, тематичні вечори, демонстрації фільмів, презентаціії книг тощо. 2014 рік був роком Тараса Шевченко в Україні , заходи які були направленні на відзначення ювілейної дати, ви маєте можливість переглянути в цьому ж блозі на сторінці "200-річчя Т.Г.ШЕВЧЕНКА". Тематика заходів була направлена на відзначення  Року учасників бойових дій  на території інших країн та подій під час антитерористичних операцій на сході України. Працівниками бібліотечної системи було зібрано і відправлено через волонтерів теплі речі, продукти харчування, виготовлено маскувальну сітку нашим захисникам. Хочеться  відмітити, що колектив Іллінецької ЦБС та користувачі бібліотек активно прийняли участь в ініцівтиві Української бібліотечної асоціації "БІБЛІОТЕЧКА для ЗАХИСНИКА". Колектив Іллінецької бібліотеки щиро вдячний читачам: Дяченко О., Ящуку В., Тарасюк В., та іншим читачам, за добровільні пожертви у вигляді актуальної літератури. Вся література була передена у Вінницький госпіталь під час святкового концерту Іллінецького РБК в грудні 2014 року.

м.Іллінці

м.Вінниця, мить передачі літератури
 


 

вівторок, 30 грудня 2014 р.

БАТЬКО у житті дитини

     На Вінниччині стартувала обласна мобільна фотовиставка "Я пишаюся! Я-батько!" 
    22 грудня  Іллінецький район прийняв естафету у Оратівського району, і нині наші іллінчани мають змогу  переглянути  її  в приміщенні читальної зали Іллінецької центральної бібліотеки.
 
     На виставці представлені світлини молодих вінницьких фотографів, які були зібрані в рамках проведення обласного фотоконкурсу  "Я пишаюся! Я - батько!", проведеного управлінням у справах сім'ї та молоді облдержадміністрації спільно з громадською організацією "Лабораторія  актуальної творчості" у минулому році.
     Завдячуючи ініціативі управління у справах сім'ї , молоді та спорту облдержадміністрації ці світлини, які демонструють приклад якості нової ролі батька - батька-друга, порадника, зможуть побачити  у всіх районах Вінницької області. 5 листопада 2014 року  у смт. Літин відбулося урочисте відкриття виставки а завершення планується  на травень 2015 року  у Вінниці до Міжнародного Дня Сім'ї.
       В рамках виставки працівники Іллінецької  бібліотеки оформили  книжково-ілюстративну виставку спрямовану на популяризацію сімейних цінностей та формування відповідальності у батьків.
 
 
           Колектив бібліотеки вдячний родині Рябоконь Є.О. за поповнення фотовиставки своїми світлинами .

 

четвер, 25 грудня 2014 р.

ПЕРЕДСВЯТКОВИЙ ЧАС

      Працівники Іллінецької районної бібліотеки для дітей  , маючи безмежне бажання  дарувати передсвятковий настрій  своїм юним читачам , оформляють перегляди літератури, виставки, готуються до різдвяних свят. Ось від сьогодні , читачам буде цікаво переглянути презентацію новорічних листівок "Новий рік іде землею!" котрими раніше старше покоління вітали один одного з Новим роком та Різдвом Христовим. З року врік , кількість листівок збільшується, тому що кожний відвідувач бібліотеки приносить і свої  листівки з домашнього архіву.
       

Про історію сучасних  вітальних листівок  Ви можете ознайомитися на сайтах:
  Історія новорічної листівки http://megasite.in.ua/112797-istoriya-novorichno-listivki.html
  Історія новорічних листівок http://volga.lutsk.ua/view/2276/0/0/
  Яка історія новорічної листівки? http://arhiv-statey.pp.ua/index.php?newsid=24253
  Історія різдвяних листівок /фото/ http://www.bukinfo.com.ua/print?lid=5078
  Історія виготовлення новорічних листівок http://cikavosti.com/istoriya-vigotovlennya-novorichnih-listivok/
 Історія новорічної листівки /фото/ http://pozashkillya.ostriv.in.ua/publication/code-29F95028BCD94/list-FE8920FB27
 

пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

ЖИТТЯ БЕЗ НАСИЛЬСТВА

         З 25 листопада по 10 грудня щорічно проходить Всеукраїнська акція  "16 днів проти насильства".
        Недаремно  Акція проходить в цей час , адже доцільно привернути увагу суспільства й до таких  дат:
25 листопада - Міжнародний день ООН з викоренення насильства щодо жінок - присвячений сестрам Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури Трухильо у Домініканській Республіці у 1960 році;
01 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Вірус імунодефіциту людини та синдром набутого імунодефіциту стрімко поширюється у всьому світі;
02 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством;
03 грудня - Міжнародний день інвалідів;
05 грудня - Міжнародний день волонтера;
06 грудня - річниця з дня "Монреальської різанини", коли 14 жінок - студенток були вбиті злочинцем лише через те, що "вони були феміністами";
10 грудня - День прав людини. Уряди країн-членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини "на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків", підписавши загальну декларацію прав людини.
Основними завданнями Акції є:
  1. привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім'ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми;
  2. активізація партнерського руху органів державної влади, громадських організацій до проблеми насильства в сім'ї та захисту прав  жінок в Україні;
  3. сприяння утвердженню ненасильницької ідеології в українському суспільстві.
         Працівники Іллінецької центральної бібліотеки активно включилися в Акцію представленням  інформації   під назвою "Захисти себе  та близьких" ;

 
проведенням бесід з метою підвищення обізнаності населення з питань попередження насильства в сім'ї та формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.
         З метою сприяння проінформованості учнів та усвідомлення гостроти проблеми, розвитку вмінь та навичок з питань захисту власної гідності у складній ситуації, формування у користувачів усвідомлення проблеми насильства та торгівлі людьми, навичок пезпечної поведінки, з учнями старших класів організовано діалог: "Причини та наслідки насилля", проведено анкетування зі студентами коледжу "Насильство в сім'ї".
      Користувачам Інтернет-центру запропоновано  віртуальну екскурсію до інтерактивного гендерного музею - Музей історії жіноцтва, історії жіночого та гендерного руху (створений в 2009 році).   http://gendermuseum.com/museum.html 
      Організовано перегляд фільму та відео-роликів: "Станція призначення - ЖИТТЯ", "Права та обов'язки дітей", "Ні насиллю!"
  

понеділок, 8 грудня 2014 р.

ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

       5 грудня вся спільнота відмітила Міжнародний день волонтера. На сьогодні в Україні волонтерська діяльність набула широкого розмаху. Все почалося з Майдану: гарячий чай, теплі речі, ліки, тощо. Люди гуртувалися, об'єднувалися. На даний момент офіційно діє 26 волонтерських організацій, їхня робота спрямована на підтримку захисників України в зоні АТО, піклування та допомога переселенцям з зони АТО і людям, що залишилися на анексованій території.
        О 14 годині дня в приміщенні Іллінецької центральної бібліотеки  було людно. Завітав голова громадської організації "Іллінці - наше місто" Олег Олександрович Кружільний, дана організація активно допомагає нашим бійцям, переселенцям, а також надає неоціненну допомогу всім тим кому скрутно,  Юрій Михайлович Швець, неодноразово перевозив гуманітарну допомогу нашим бійцям, виступає зв'язковим між бійцями і їхніми родинами. Це особливі люди, адже вони ризикуючи власним життям та свободою, надають допомогу воїнам в АТО.
     Нині актуальне гасло - "ВСЕ ДЛЯ ФРОНТУ, ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ!"  Від працівників нашої бібліотеки та її користувачів на фтонт поїде маскувальна сітка.
     Дві неділі тому, бібліотекарі виступили ініціаторами, кинуто клич в соц.мережах та ЗМІ. Реакція іллінчан нас вразила. Сотні небайдужих, добрих людей доклали своїх зусиль, тепло своїх рук і ось результат. Висловлюємо щиру вдячність родинам: Подолян Наталії, Чалових, Нагорних, Мочульських, Корінкевичів, Мазніцьких, власнику магазину  одягу вторинного вжитку м.Іллінці та багатьом-багатьом іншим, тим, хто не назвався (а були й такі). Особлива подяка працівниці РЕСу - Олені Василівні Король, яка жертвуючи своєю обідньою перервою, щодня приходила в'язала стрічки.
     Доклали своїх рученят і юні іллінчани, учні 5-х, 7-х та 9-х класів ЗОШ №1та №2. Особлива подяка учням 7-х класів,  які приходили по декілька разів, приносили власноруч нарізані стрічки, писали на них послання нашим Захисникам.
    Тому, ми щиро віримо, що наша сітка оберігатиме захисників, маскуватиме їх від ворожого ока, передаватиме їм тепло наших рук і сердець.
 
     А ще, на передодні Дня Збройних сил України, колектив центральної бібліотеки придбав гостинці для наших земляків, які волонтери  відправлять  в зону АТО.

середу, 3 грудня 2014 р.

ЗУСТРІЧ БІБЛІОТЕКАРІВ

          Відбувся  районний семінар бібліотечних працівників на тему: "Організація сімейного читання - основа успішної роботи з читачами дитячого та юнацького віку".
       У семінарі взяли участь: Токайчук Т.Г. в.о.директора Іллінецької ЦБС, Весна Ю.І. бібліограф-краєзнавець, Бондар Н.П. бібліотекар 1 категорії РДБ, Харченко О.І. бібліотекар 1 категорії РДБ, Ходань В.В. методист ЦБС, Покрищук Н.Л. бібліотекар Інтернет-центру.
        Цікавим став виступ Юлії Іванівни Весни  що мав  тему "Традиції та особливості родинного виховання українців",

не менш цікавим стало інформаційне повідомлення Тетяни Григорівни Токайчук "Бібліотека і сім'я - партнерство заради майбутнього" з досвіду кращих бібліотек України, Надія Петрівна Бондар надала методичні поради щодо "Організації сімейного читання в бібліотеці", бібліографічний огляд літератури провела бібліотекар РДБ Олена Іванівна Харченко "Книжкова галактика для дорослих та дітей"...


      Професійний діалог підтримали Романюк О.І бібліотекар Сорочанської бібліотеки-філії та Лапухіна Л.В бібліотекар Жаданівської бібліотеки-філії поділивштсь власним досвідом роботи.
 
         Під час практичного заняття  Токайчук Т.Г. презентувала виставку родинної творчості: "А ми такі... творча родина Покрищуків"
    Присутні  отримали багато позитивних вражень та  нового досвіду.

вівторок, 2 грудня 2014 р.

ЗУПИНЕМО СНІД РАЗОМ!

     У всьому світі у ці дні говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе глобальна епідемія.  2 грудня Іллінецьку центральну бібліотеку відвідали  студенти аграрного коледжу (група М-31), які стали учасниками тематичного заходу приуроченого СНІДу. Також відбулася вікторина "Що ви знаєте про СНІД?".  Основна мета заходу  полягала в тому, донести інформацію кожній людині про існування хвороби ВІЛ/СНІД, про  уникнення цієї хвороби, адже коли людина проінформована вона озброєна.
 
 
    Для масового читача в  приміщені читальної зали оформлено перегляд літератури "СНІД - здолаємо разом!" біля якого проходять бесіди та обговорення по даній темі.
 

понеділок, 1 грудня 2014 р.

Майбутнє - без СНІДу

        Традиційно 1 грудня увесь світ відзначає День боротьби зі СНІДом. В ім'я хворих та розширення інформації про невиліковну хворобу, яка швидкими темпами розповсюджується по усіх регіонах земної кулі, в приміщені Іллінецької районної бібліотеки для дітей відбувся тематичний  захід що включав в собі : усний журнал "СНІД: знати, щоб жити" та вікторину "ВІЛ-інфекція". 
 
        Учні сьомих класів ЗОШ №1, разом з класним керівником Бабій Олександром Леонідовичем, уважно прислухалися до історії виникнення хвороби, а друга сторінка усного журналу "Обірвана пісня" повідала про ВІЛ - інфікованих людей. Учні розповідали вірші, активно давали відповіді на вікторину.