четвер, 29 жовтня 2015 р.

"Тіні..." ожили в бібліотеці

         В читальній залі Іллінецької центральної бібліотеки відновив  роботу  кінозал. На перегляд легандарної стрічки С.Параджанова "Тіні  забутих предків" завітали студенти  Іллінецького державного аграрного коледжу.


   Фільм демонструвався в рамках подвійного ювілею - 90 років з дня народження Сергія Параджанова і 50 років його головного фільму.
    Перегляду стрічки передувала невеличка дайджест- хвилина  від бібліографа-краєзнавця Юлії Весни, яка розповіла присутнім про творчий і життєвий шлях кінорежисера С.Параджанова, рідкісну хронологію історичних подій фільму, акторський склад та цікаві факти про сам фільм і мольфарські події на знімальному майданчику.


      Розповідь було підкріплено світлинами та усним оглядом вдало підібраної літератури бібліотекарем ЦБ В.В.Рябоконь. 

пʼятницю, 16 жовтня 2015 р.

НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Незабаром книжкові полиці нашої книгозбірні, зокрема сільських бібліотек-філій, поповняться новими книгами.
Видавництво «Зелений пес», з котрим співпрацює дирекція ЦБС,  надіслало 1200 примірників художньої літератури на українські мові на суму 15 тис.грн.

Відділ комплектування та обробки літератури намагається у стислий термін обробити нові надходження, щоб книжечки потрапили до дитячих рук як найшвидше. Адже, поліграфія якісна, малюнки яскраві, а головне – зміст цікавий.
На свого користувача чекатимуть книги із серії: «Рекомендовано для читання під партою» з захопливими й повчальними оповідками з фізики, алгебри, інформатики, біологія; «Для тих, хто не любить читати» збірки детективно-фантастичних історій, котрі розплутують діти.
Для самих маленьких та їхніх батьків підбірка пізнавального змісту – віршики, пісеньки «Веселі масажики», «Веселі купусі».
Для чарівного жіноцтва, любителів, пристрасних романів про кохання зібрано дві серії «Між нами жінками» та «Мелодія сердець».
Для поціновувачів друкованого слова сучасна фантастика в "кишеньковому" форматі, детективи від найкращих українських письменників.
А від братів Капранових, засновників даного видавництва, надіслані книги «Веселі свята» та мальована «Історія незалежності України». Доречі, без модних екстравагантних теорій, а легка для сприйняття як доросли так і діткам.
Отож, українська книга зовсім поруч!!! Вона чекатиме вас у найближчій бібліотеці. Завітай - прочитай- другові передай!!!

вівторок, 13 жовтня 2015 р.

Зі святом, дорогі захисники України!

14 жовтня -  День захисника України
    Назва цього популярного в народі свята говорить сама за себе. Захист своєї Вітчизни від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним засадам будь-якої країни - свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.
    Останні події початку 2014-го року і неоголошена війна Росії проти України змусили переглянути багато поглядів українського суспільства. Відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості, встановлено нове свято - «День захисника України», яке тепер відзначається щорічно 14-го жовтня, в день одного з великих православних свят запорізьких козаків - «Козацька Покрова» («Покров Пресвятої Богородиці»). Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність попередній Указ Президента України від 23-го лютого 1999-го №202.
       Для користувачів центральної бібліотеки, працівники відділу обслуговування оформили перегляд літератури "Сила нескорених".
      У цей День бібліотечна спільнота Іллінецького району приєднується  до привітань на адресу всіх захисників нашої Вітчизни! Бажаємо їм благополуччя і сил, здоров’я і щастя! Мирного неба і смачного хліба! Зі святом Вас дорогі наші захисники!

середу, 7 жовтня 2015 р.

БІБЛІОТЕК@ ІНФОРМУЄ

ТВІЙ ГОЛОС - ТВІЙ ВИБІР
       Цього року ми голосуватимемо за новим виборчим законом, що суттєво змінює процес вибору місцевих рад. Розібратися у всіх тонкощах формування бюлетенів, підрахунку голосів та "підводних каменях" нової системи допоможуть працівники центральної бібліотеки. До уваги свідомих виборців зразок бюлетеню, список зареєстрованих кандидатів у мери нашого міста, роздруківки виборчих округів,  виборчі списки кандидатів у депутати до місцевих рад різного рівня.

   У затишному читальному залі Ви маєте змогу ознайомитися з Законом про вибори, переліком політичних партій, якими прийнято рішення про участь їхніх місцевих організацій у чергових виборах, дізнатися про номер округу в якому Ви проживаєте та про кандидатів, за яким закріплений Ваш округ і якою політичною силою він висунутий.

       Важливо розуміти, що виборчі округи не є мажоритарними. Тобто кандидат від округу не є його представником, не відповідає за цю територію. Деякі округи не будуть взагалі мати представників певних політичних партій, а на інших округах може виявитися  одразу кілька переможців. Тож виборцям треба усвідомити, що вони  обирають не представника свого округу, а представника певної політичної сили. Така система створена, для того, аби ліквідувати корупцію всередині політичних партій. Тепер же невідомо, який із кандидатів набере більше відсотків на своєму окрузі порівняно з іншими партіями. Тож новий склад місцевих рад ніхто не береться прогнозувати.
      Докладніше про тонкощі виборчого процесу  Вам пояснить Юлія Весна, бібліотекар Інтернет-центру.
БІБЛІОТЕКА ЧЕКАЄ НА ТЕБЕ!

вівторок, 6 жовтня 2015 р.

Сердечні вітання літам золотим

      В читальному залі Іллінецької центральної бібліотеки, в дружній, затишній атмосфері, пройшов вечір-зустріч людей поважного віку. Захід, "Роки на осінь повернули", організовано працівниками бібліотеки для дорослих до Міжнародного Дня  людей похилого віку. Інніціативу такої зустрічі підтримали активні учасники  любительського  клубу "Затишок". Окрім них, на щире слово, завітали люди різних вікових категорій й професій, різних уподобань та політичних переконань. Адже їх всіх об'єднала любов до слова та пісні.

    З привітальним словом до присутніх звернувся голова районної ветеранської організації В.Д.Дідюк.

    Гостинні бібліотекарі приймали у себе поважних гостей запашним короваєм, теплими словами, мелодійними віршами. Але й затишківці активно  влились у проведення свята. Так, В.Ігнатенко з М.Павлішиною співали пісень, читали улюблені вірші наших земляків Світлани Травневої та В.Забаштанського, а О.Остапчук декламувала власні поетичні рядки, дотепний й повчальний гумор П.Глазового звеселив присутніх у виконанні Л.Соловей.

    Цікавими були розповіді-спогади про своє життя, молоді роки, бувальщину активістів В.Бондар, А. Сироти, Т.Пацкевича, Л.Любарської, О.Лисого.

      Чотири години зустрічі сплинуло, як одна хвилина. Настільки це було захопливо й цікаво, як присутнім так і працівникам бібліотеки. Легкість спілкування та бажання бути відкритими для оточуючих підтвердилися вкотре активністю та молодістю душ людей похилого віку. Наявність пенсійногго посвідчення не позбавляє окрилених в юності завзяттям людей. Вони є взірцем для підростаючого покоління. А осінь... вона прекрасна, як у природі, - так і у віці життєвому.
  

пʼятницю, 2 жовтня 2015 р.

Святкує Бібліотек@!

   
   30 вересня в рамках відзначення Всеукраїнського дня бібліотек в центральній бібліотеці відбулися урочистості з цієї нагоди. 

     Привітати бібліотекарів зі святом та відзначити і нагородити найкращих завітали представники влади: голова районної ради С. Семенюк, перший заступник голови РДА С. Загороднюк та завідувач сектору культури та туризму РДА О. Письменна. Почесними грамотами було нагороджено Т.Г. Токайчук (зав.РДБ), Н.П.Бондар (РДБ), Л.І. Брайловську, В.В. Дусанюк (ЦБ), В.А.Позиченюк (Дашів), І.А.Черниш (Хрінівка) В.М. Шевченко (Купчинці), В.О. Рябоконь (Іллінецьке), О.В.Пелих (Копіївка), Л.В.Козаченко (Бабин) та ін.

        Гарним подарунком до свята стало музичне вітання від гурту "Завзяті холостяки".