середу, 23 грудня 2015 р.

УВАГА! УВАГА! УВАГА!

5 січня  2016 року в  11.00 годин
Запрошуємо юних глядачів на лялькову виставу
"ВЕСЕЛИЙ МАСКАРАД"

пʼятницю, 18 грудня 2015 р.

На гостину в рідний край поспішає Миколай

      18 грудня в районній бібліотеці для дітей відбулося народознавче свято "На гостину в рідний край поспішає Миколай". У святі взяли участь учні 3-х класів ЗОШ №1. На початку прозвучала віршована розповідь про Святого Миколая у виконанні діток.
 
         Потім бібліотекар, Олена Іванівна Харченко, провела ряд веселих та цікавих конкурсів для винахідливих та кмітливих. Це конкурс малюнків із зав'язаними  очима на повітряних кульках "Веселі художники", конкурс "Пантоміма" - зобразити за допомогою міміки і рухів завдання вказане на картках. Був тут інтелектуальний конкурс у вигляді казкової вікторини та творчий конкурс на якому діти  розповіли вірші про зиму і Святого Миколая, співали пісні, загадували загадки.
 
        Найбільшим подарунком для дітей стала лялькова вистава "Ліс  чекає Миколая".  В якій ролі лялькових героїв виконували самі учні 3-х класів, це: Атаманюк Сергій, Танасієнко Аліна, Білоконь Ірина, Громик Владислав, Яцик Катя та Варданян Надя. Ці діти дебютували в ляльковому клубі "Барвінок", отож вони дуже хвилювалися і старанно виконували свої ролі.
 
        Наприкінці свята всі діти отримали солодощі від Святого Миколая. 

пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

Дитина має право знати свої права

     В рамках Всеукраїнського Тижня Права в районній бібліотеці для дітей відбулася пізнавальна година "Знай свої права, дитино!".
      Бібліотекар Надія Бондар підготувала цікаве повідомлення про історію виникнення права, розкрила дітям суть цього поняття  та ознайомила з основними документами, які захищають дитячі права.
 
    Учасники заходу - учні 5-го класу ЗОШ №2 разом з класним керівником Чабан Інною Василівною приймали участь у правознавчій вікторині, "вирощували" квітку дитячих прав, вивчали свої права під час перегляду відеоролику.
 
     Діти були надзвичайно активні, показали гарні знання своїх прав та обов'язків. Найактивніші школярі отримали призи.
   І на закінчення  заходу -  світлина  на згадку.
 

середу, 9 грудня 2015 р.

Всеукраїнський тиждень права

        День прав людини - Міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Загальної декларації прав людини у 1948 році. Загальна декларація прав людини - перший Міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод всіх людей.
     Набагато спокійніше жити серед людей, які знають, що життя, гідність людини недоторкані, що кожна людина на Землі повинна відноситися до інших толерантно, з повагою, розумінням та справедливістю. Тому що кожна людина - це цінність, неповторність, самобутність.
     На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від  26 серпня 2015 року № 871-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права» з 07 по 12 грудня заплановано проведення заходів з загальнодержавного тижня права. Зокрема, у проведенні Всеукраїнського тижня права приймає участь  і Іллінецька центральна бібліотека
     В читальній залі  нашої  книгозбірні відбулася година спілкування  "Права людини починаються з прав дитини".
      Присутні  учні 9-х класів ЗОШ №1, вчитель історії  і права Сергій Іванович Кардінал, Людмила Анатоліївна Фарисей  мали змогу поспілкуватися з головним спеціалістом районного управління юстиції Вінницької області  Кравець Олесею Василівною.
      У розмові пригадали нормотворчу базу по захисту прав дитини, організації, що сприяють здійсненню Конвенції  та більш детально зупинилися на правах, що має кожна дитина.
      Право поширюється на всі сфери нашого життя, воно необмежене ні в просторі, ні в часі. Деякі правові ситуації стали сюжетом популярних музичних хітів.  Бібліотекар кафедри юнацтва Валентина Володимирівна Дусанюк запропонувала присутнім "Музичну скриньку", після прослуховування   музичної композиції,  діти визначали, про які галузі права, обов'язки чи права людини йде мова.
      Постійно діюча  книжкова виставка "Україна - правова держава" викликала не абиякий інтерес у Олесі Василівни,  що  сприяло обговоренню державного права.
          На завершення зустрічі діти переглянули відео матеріал "Захист прав дитини".
     
      

вівторок, 8 грудня 2015 р.

Новинки-цікавинки

І знову нові книги!!!

До нашої бібліотеки надійшли нові, сучасні, друковані видання з обмінного фонду ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва. Цього разу цікава підбірка детективів та пригодницької літератури від А.Кокотюхи, Литовчинків, Л.Вороніна, О.ульяненка; розмаїття пізнавальної дитячої літератури, зокрема, по шкільній програмі В.Рутківського, Л.Керрол, Е.Портер. Змістовно-інформаційні з унікальними фотодокументами й світлинами порадують читача книги про козацтво, монастирі та храми.

     Особлива радість "ПОЕЗІЇ Рудої  Киці", яку створила й проілюструвала Аліна Артюх. у травні 2014 року, наші юні читачики зустрічалися з поетесою на презентації її книги. І найактивніші учасники вікторини отримали авторгафи на подарованих збірочках. А сьогодні до книгозбірень району надійдуть ці чудові книжечки.
       Отож,  РЕКОМЕНДУЄМО:
      Книга "Мистецтво війни" китайського стратега і мислитиля Сунь-дзи, що жив у IVст. до н.е. Цей тракт (доречі в чудовому, якісному перекладі українською, "Видавництво Старого Лева") використовують під яас військового навчання в армії США. автор вважав війну необхідним злом, яке слід уникати як тільки можливо. Він зазначає, що "війна - це як вогонь, люди які не складуть зброї загинуть від власної ж зброї". Дуже цікаві й повчальні трактування. І не тільки на тлі сьогодення, нашого, жахливого. Кожен керівник мав би її за настільну й помічну книгу - то було б чудово! Це про логіку війни в граматиці бізнесу. 

пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

Літературна новинка

      Мирослав Попович: "В історії ХХ століття були різні можливості - на горе, реалізовувалась найбільш трагічна".
      У вихідні дні, моя колежанка, мала нагоду поспілкуватися з Мирославом Володимировичем ПОПОВИЧЕМ. 
      Це неймовірна ЛЮДИНА.   Окрім вражень, колега,  привезла до своєї маленької Батьківщини (Іллінців) книгу з дарчим надписом, для користувачів бібліотеки від автора.
 
      Книга «Кровавый век» («Червоне століття» вдаліша назва) перевидання російською мовою. Шкода, у фонді відсутнє видання  українською мовою . Але у такому перекладі також можна зрозуміти  сенс історичних подій, трагізм світової цивілізації, поглянути на хід історії і її імпретацію з філософської точки зору Мирослава Володимировича.
        У монографії відомого філософа і культуролога  відображається історія європейської цивілізації ХХ століття, насамперед того регіону, який був охоплений комуністичним тоталітаризмом. Найбільші таємниці минулого століття не тільки у важливих деталях подій, історичній інтризі та прихованих стратегіях боротьби могутніх політичних сил, скільки у правильному розумінні й тлумаченні сенсу історичних явищ. Саме навколо оцінки історії розгортаються гострі суперечки, зокрема в українській історії – навколо оцінки Центральної Ради, гетьманату, Директорії, націонал – демократії та соціал – демократії, "розстріляного Відродження", голодомору та Великого Терору, Вітчизняної війни та боротьби  УПА, долі української культури в УРСР та в діаспорі, "перебудови” та наслідків її провалу чи перемоги. Всі ці проблеми національної історії розглядаються у представленій книзі.
   Доречі, у фонді нашої бібліотеки є ще одна праця Мирослава Поповича «Культура: Ілюстрована енциклопедія України». Це цікаве, змістовне, з яскравим дизайном, видання, котре познайомить читача з історією, традиціями, природою, культурою та побутом українського народу.
Запрошуємо до бібліотеки.