вівторок, 21 лютого 2017 р.

Слово до слова - зложиться мова

    Сьогодні відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Цю дату визначено на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в жовтні 1999 року, яка наголосила на важливій ролі мови в розвитку освіти, культури, для  формування нації і зміцнення держави. Заради прийдешніх поколінь, ми повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки. Тож, як писав Максим Рильський: «...Як парость виноградної лози плекаймо мову...».
      Не залишились осторонь цього великого свята й працівники Іллінецької бібліотеки  в приміщенні читальної зали оформлено книжково-ілюстративну виставку "О слово рідне, хто без тебе я ..." біля якої проходять бесіди та голосні читання.
      Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!

понеділок, 20 лютого 2017 р.

Пам'яті Героїв Небесної Сотні

     В пам'ять про трагічні лютневі події 2014 року в читальній залі Іллінецької центральної бібліотеки оформлено  перегляд літератури "Герої нашої доби" та проведено ряд бесід з користувачами бібліотеки. Читачі  пригадати події, які вже ввійшли в нашу історію, поіменно згадали Героїв Небесної Сотні, вшанували пам’ять хвилиною мовчання.

      В пам'ять про загиблих за Україну в інтернет-центрі відбувся перегляд відеофільму «Небесна Сотня Євромайдану – герої не вмирають».

четвер, 16 лютого 2017 р.

Зустріч з афганцями

    Зустріч з воїнами-афганцями присвячена 28-й річниці виведення радянських військ із Афганістану "Покотилась у вічність  тривожна афганська дорога" відбулася 16 лютого в приміщенні читальної зали Іллінецької центральної бібліотеки. 
  Спогадами поділилися ветерани:
- Білозор Василь Вікторович, голова ради Іллінецької районної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);
- Козяр Володимир Григорович, майор запасу;
- Сивак Віктор Іванович, старший прапорщик у відставці;
- Покрищук Олександр Михайлович, підполковник запасу.

     Гості розповіли учням 9-х класів місцевої школи №1 про свої військові будні, в яких було все: і кров, і сльози, і справжня дружба, і товариська підтримка.
     З настановою до присутніх звернувся Василь Вікторович, який зазначив, що багато часу минуло з того дня, коли наші війська були виведенні з Афганістану, але й сьогодні у збройних силах України проходять службу офіцери й прапорщики, які брали участь в Афганській війні, їх бойовий досвід є цінним надбанням нашої армії.
      Учні декламували вірші відповідної теми та переглядали  документальні кадри, які супроводжувались піснями про афганську  війну.

     На завершення зустрічі учитель Людмила Анатоліївна Фарисей висловила подяку воїнам-афганцям, які зайняли активну громадянську позицію, ставши справжніми вихователями юного  покоління.
      Надіємось, що ця зустріч посіяла  в душах дітей зерна поваги до славних земляків. А разом з тим, зійдуть і перші паростки шани та любові до рідної землі, що й називається патріотизмом. Адже такі заходи виховують в нас повагу до старшого покоління, вміння цінувати людське життя.
 

вівторок, 14 лютого 2017 р.

Святий Валентин збирає друзів

      14 лютого в багатьох країнах світу відзначають день закоханих, або день святого Валентина. Це свято примандрувало до нас з Європи і відразу ж припало до вподоби всім, особливо дітям та молоді. Адже це романтичне та добре свято подарувало ще одну нагоду  сказати одне одному щирі слова вдячності та любові.
 
     Напередодні цього свята в Іллінецькій районній бібліотеці для дітей  відбувся пізнавально-розважальний захід "Святий Валентин збирає друзів". Учасники заходу - учні 7-го та 5-го класів ЗОШ №2 мали змогу послухати чудову легенду про походження свята, дізнатися про традиції та особливості його святкування в різних країнах та й самі взяли активну участь в конкурсах та іграх. Учасники активно відповідали на запитання вікторини, згадували пари відомих літературних героїв, вчилися робити один одному компліменти  та складали "розбите серце". Завершився захід  сюрпризом від працівників бібліотеки: всі отримали пам'ятні валентинки та зробили фото на згадку.
 

четвер, 2 лютого 2017 р.

Актуальна зустріч в бібліотеці

      Зустріч та презентація книги "Підла війна"  Павла Амітова, письменника, громадського діяча, шестидесятника, біженця із Донбасу  вдалася теплою та щирою. Захід відбувся в приміщенні  читальної зали Іллінецької центральної бібліотеки. В доробках автора багато публіцистичних статей. Є і книги, присвячені історичним і політичним процесам нашої держави: «За кулисами политического театра», «Современный политический словарь», в яких він знову і знову доказує, що біле є білим, а чорне – чорним. 
      Творчу  зустріч відвідали  учителі-історики,  краєзнавці, бібліотекарі сільських бібліотек-філій, журналісти, старшокласники ЗОШ №1, мешканців міста. 
 
      Презентація нової книги "Підла війна" почалась з невеличкого біографічного нарису автора. Народився Павло Михайлович у місті Єнакієво, Донецької області. Три роки служив у війську. Закінчив філологічний факультет Ростовського (колишнього Варшавського) державного університету. В студентстві писав вірші. Після закінчення університету працював журналістом, ведучим на телебаченні, в кіностудії Мінуглепрома України, був керівником народного театру Палацу культури ім.Куйбишева у Донецьку.
      Така ж  зустріч з майстром слова   відбулася і в стінах бібліотеки Іллінецького аграрного коледжу.
 
        Нова книга "Підла війна" - це аналіз подій останніх 25 років нашої історії, та свідчення очевидця донецьких Євромайданів
      На відміну від багатьох вітчизняних  політологів, автор «Підлої війни» говорить правду, незважаючи на її гіркий смак.  Завітайте до нашої книгозбірні аби прочитати Павла Амітова.