пʼятницю, 31 березня 2017 р.

У книзі відкриваєш світ!

       Ось і знову прийшов до нас березень, а з ним чудове свято - тиждень дитячого читання, гостинно відчинивши двері усіх книгозбірень для наймолодших читачів. Весело та галасливо під час його проведення районній бібліотеці для дітей. Розпочався Тиждень книги вельми цікавим пізнавальним заходом - Днем інформації "Японія: знайома та незнайома", проведеним в рамках відзначення року Японії в Україні. Учасники заходу - учні 7-А класу ЗОШ №2 познайомилися з визначними місцями  та пам'ятниками Японії під час презентації "Країна квітучої сакури".  З задоволенням діти продовжували японські прислів'я та приказки, шукали відповідні їм аналоги в українському фольклорі. Цікаво пройшла і  вікторина "Що ми знаємо про Японію". Найважчим видався конкурс поезії, під час якого школярі намагалися з'єднати різні стрічки віршів. Та, зрештою, це завдання також успішно виконано. Переможцем цього туру став   Крикун Вадим. 

    Для самих юних користувачів бібліотеки відбулася прем'єра лялькової вистави за п'єсою-казкою Юхима Чеповецького "Мишкові пригоди". У виставі взяли участь учасники клубу "Барвінок" учні 3-4 кл. ЗОШ №1: Прокопчук Настя, Танасієнко Аліна, Вакулішина Таня, Атаманюк Сергій, Кугай Максим і Федорчук Льоня та учні ЗОШ №2: Берднікова Маша, Когут Кіра.
    Юні актори спілкувалися з маленькими глядачами  (в основному це були вихованці ДНЗ "Пролісок") з допомогою ляльок навчали їх допомагати один одному, ділитися та дружити.
 
      Наймолодші користувачі бібліотеки з задоволенням відвідували мультяшні поседеньки в Інтернет-центрі, переглядаючи різноманітніші мультики в тому числі і екранізації казок відомих авторів: Г. Андерсена, Ш. Перо та інших. 

середу, 22 березня 2017 р.

Таємниці жіночого намиста



22 березня, на Свято Сорок святих, читальна зала книгозбірні була неймовірно красива, оскільки тут проходило чергове засідання любительського об’єднання «Затишок». Тему зустрічі обрали по весняно-жіночому «Таємниця жіночого намиста». Матеріал підготували працівники центральної бібліотеки.  Так, ведуча зробила невеликий екскурс в історію нашийних прикрас, розповіла та продемонструвала способи носіння і значення намиста. На виставці були представлені понад сотню найпоширеніших жіночих прикрас на шию: металеві, бурштинові, коралі, скляні, дерев’яні, намиста з бісеру.

Естафету цікавих повідомлень підхопили самі затишківці. Так, Людмила Мороз розповіла про камені-талісмани по зодіакальному гороскопу, так би мовити – камені долі. Антоніна  Сирота  читала вірші про намисто відомих класиків літератури. А Світлана Бортнюк, наша місцева гумориста та фольклористка, читала власні вірші та гуморески де влучно згадується дівоче намисто. І все це дійство перепліталося намистинками  українських народних пісень у виконання народного аматорського ансамблю української пісня «Відлуння»  районного Будинку культури.

У підсумку – присутні отримали масу задоволення і цікаву історію намиста, як невід’ємного елементу українського одягу жінки.


понеділок, 20 березня 2017 р.

2017рік: у світі вп'яте відзначається Міжнародний день щастя

      «Щасливим бути легко», саме під такою назвою пройшла інформаційна година, присвячена Міжнародному дню щастя. Техніку щастя освоювали студенти коледжу за порадами Ренлі Тейран. Секретами свого щастя ділилася запрошена Світлана  Бортнюк, вишивальниця, поетка-гумористка, фольклористка. Вона презентувала свої вишивані роботи, які знаходяться на виставці «Краса створена руками» у краєзнавчому куточку книгозбірні.
 
 Присутні зі сміхом та оплесками сприймали дотепні гуморески у виконанні авторки. А дівчата, по завершенню зустрічі цікавилися, як довго потрібно вишивати весільний рушник.
     У процесі спілкування випрацювали ключові секрети щастя:
ü  Вміти отримувати задоволення.
ü  Відчувати себе потрібним і мати мету в житті
ü  Бути соціальним
ü  Контролювати своє життя.
ü  Бути вдячним
ü  Бути оптимістичним
ü  Вміти радіти своїм успіхам
ü  Використовувати свої сильні успіхи
ü  Потрібно робити добрі вчинки.

Моя громада мій добробут

          З 16 по 18 березня в м. Вінниця на базі готелю Рейкарц Оптіма відбувся треніг на тему «Моя громада мій добробут».
             Участь приймали бібліотеки і громадські організації України з Вінниччини, Житомира, Бершаді, Хмільника, Волині в тому числі й  координатор проекту від Іллінецької центральної бібліотеки, що входять до об'єднаних територіальних громад та прагнуть долучитися  до реформи децентралізації і сприяти інформуванню громади про особливості  місцевого самоврядування.
          Чимало  корисної інформації було від  координаторів  проекту ПУЛЬС Ірини, Люби  та Олександра. Про успіхи Калинівської ОТГ розповів Сергій Романович (Вінницьке відділення Асоціації Міст України). Своїм досвідом поділилися представники ОТГ: Тернопільської, Одеської та Полтавської областей.
       Проект ПУЛЬС направлений на посилання спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку. Робота IREX в цьому проекті спрямована на інформування та залучення громадськості до процесу реформ децентралізації.

четвер, 9 березня 2017 р.

Шевченкіада в Іллінецькій ЦБ

     До Шевченківських днів Іллінецька книгозбірня підготувала книжкову виставку «Шевченкова криниця не міліє». Для вранішніх відвідувачів читальної  зали працівники провели огляд підібраної літератури. Під час бесіди присутні мали змогу познайомитися з життєвим та творчим шляхом Т.Г.Шевченка. Адже, він має славу одного з найвидатніших майстрів українського живопису і графіки.

 
        Користувачам інтернет-центру запропоновано віртуальні  екскурсії  до Національного музею Тараса Шевченка. Цікавість викликала експозиція Молодіжного соціального плаката «Шевченко forever». А молодшим відвідувачі інтернет-центру  припала до душі «Казки картинної галереї Тараса Шевченка» та  відео-історія дитинства Тарасика.

понеділок, 6 березня 2017 р.

На мультфільм - до бібліотеки: юних іллінчан запрошуєм на перегляд японської анімації

         В рамках відзначення Року Японії в Україні в Інтернет-центрі Іллінецької ЦБ відбувся показ анімаційного фільму "Мій сусід Тоторо". На перегляд дитячого фільму були запрошені юні користувачі   нашого міста.

     Перед початком сеансу присутнім розповіли про країну, де прокидається сонце. А діти, натомість,  розповіли цікаві факти про Японію та японців. 
      Під час сеансу дозволено було коментувати стрічку і діти вловили схожість сюжету  з твором "Аліса в країні чудес" Л.Керрол, за що отримали смайлики.
     Усі присутні  отримали емблему з надписом японською "ВЕСНА" та ознайомилися з переглядом літератури.

   Через тиждень буде продовжено знайомство з культурою Японії  через аніме. Ласкаво запрошуємо всіх бажаючих.

середу, 1 березня 2017 р.

     На базі Іллінецької центральної бібліотеки відбулася зустріч представників місцевих органів влади та працівників бібліотечної системи.

Учасниками зустрічі стали:
Поїзд Валентина Савівна - заступник голови Іллінецької райдержадміністрації;
Побережна Тетяна Іванівна - голова обкому профспілки працівників культури;
Шевчук Вадим Олександрович - головний правовий інспектор праці Апарату ФПО;
Морозова Наталія Іванівна - президент громадської організації "Асоціація бібліотек Вінниччини";
Загороднюк Сергій Анатолійович - голова Іллінецької районної ради;
Дмитрик Олег Вікторович - перший заступник міського голови;
Трохимець Людмила Михайлівна - начальник організаційно юридичного відділу міської ради;
Гончарук Інна Сергіївна - головний спеціаліст сектору культури і туризму Іллінецької РДА;
Романов Микола Федорович - директор КЗ "Центр культурно-мистецького та естетичного виховання" Іллінецької ОТГ.

      В ході жвавої  дискусії обговорювалися можливі моделі  функціонування публічних бібліотек району.