середу, 30 березня 2016 р.

На гостину в РДБ

      На гостину в РДБ завітали учні 5-"А" класу зі своїм класним керівником Матюхою  Валентиною Анатоліївнолю. Захоплення у дітей викликали чудові роботи з соломки та кукурудзи самобутньої майстрині Тетяни Герасимець, представлені на виставці "Пісня щедрого поля", що експонується  в бібліотеці. Школярі послухали цікаву розповідь про українські обереги та звичаї, пов'язані  з соломоплетінням, підготовлену бібліографом-краєзнавцем Юлією Весною.
 
      Школярі взяли участь в турнірі на звання ерудита "Юний ерудит - 2016". Діти охоче відповідали на "хитрі" запитання бібліотекаря Надії Бондар під час інтелектуальної розминки, відгадували дуже мудрі українські народні загадки, "впізнавали" за описом літературних героїв. Звання "Ерудит- 2016" отримала Яворович Вікторія.
 
         На завершення заходу діти переглянули бук-трейлер по книзі Ірен Роздобудько "Про Блеза Паскаля, Вольфі Моцерта, Ганса Андерсена, Катрусю Білокур та Чарлі Чапліна", підготовленого працівниками бібліотеки.
 

понеділок, 28 березня 2016 р.

Майстер-клас від Тетяни Іванівни Герасимець


     Виставка виробів з  соломи Теятни Герасимець продовжує радувати присутніх чарівністю й майстерністю.  Третій тиждень жителі та гості міста мають змогу насолодитися високохудожніми  виробами з фітоматеріалів.

       Сьогодні майстриня зустрілася з студентами аграрного коледжу (група Б-31, керівник Сидорук О.І.) та учнями 8-х класів ЗОШ-гімназії №2 (керівник Ложкіна І.О.). Учасники майстер-класу мали змогу самостійно створити оберіг. Умілі руки Тетяни Іванівни перетворювали звичайне листя кукурудзи у ляльку-мотанку, а соломинки пшениці у троянди з листочками. Учасники зустрічі були в захоплені побаченим, а охочим і активним «соломоплетільницям» були презентовані дарунки від майстрині.

В четвер, 31 березня з 12:00 год. заплановані ще ряд  мвйстер-класів  з соломоплетіння.

Запрошуємо всіх бажаючих !

пʼятницю, 25 березня 2016 р.

ЗУСТРІЧ З КНИГОЮ - ЦЕ СВЯТО

       Зустріч з книгою це завжди відкриття чогось нового, незвіданого досі. Адже саме книга дає нам можливість зануритися в глибини океану та піднятися високо в космос, повернутися в далеке минуле та помандрувати просторами майбутнього. Саме книга заставляє нас плакати і сміятися і саме книзі ми завдячуємо глибиною свого світогляду та знань. Бібліотеки Іллінецької ЦБС активно долучаються  до проведення щорічного свята книги - Всеукраїнського тижня книги для дітей та юнацтва, влаштовуючи найрізноманітніші заходи: книжково-ілюстративні виставки та перегляди, літературні вікторини та ігри, прем'єри книг та літературні ранки.
       В районній бібліотеці для дітей Тиждень книги відкрито турніром ерудитів, який проведено з учнями  8 класу Жорнищенської ЗОШ І-ІІ ступенів. Школярі показали гарні знання з літератури та історії, зокрема і рідного краю. Звання "Юний ерудит - 2016" виборов Валерій Житар. Учасники турніру взяли участь у відкритті виставки "Пісня щедрого поля", яке відбулося в цей день в центральній книгозбірні та стали учасниками майстер-класу  по виготовленню виробів з соломи майстрині Тетяни Герасимець.
    На гостину в РДБ завітали і наймолодші жителі міста - вихованці старшої групи ДНЗ "Пролісок". Для них проведено пізнавальну екскурсію "Книжковий дім запрошує гостей" та вікторину "З якої казки ми прийшли?".
 
         Увагу користувачів РДБ середнього та старшого шкільного віку привертає нова виставка: "Іван Франко: життя, творчість, світогляд", приурочена 160р. з дня його народження. На виставці представлено нові матеріали, що розказують  про життєвий та творчий шлях великого Каменяра а також його безсмертні твори, зокрема і для наймолодших користувачів бібліотеки. Біля виставки влаштовуються поетичні хвилинки, під час яких кожен бажаючий може вголос зачитати будь-який вірш Франка за своїм смаком та бажанням.
 
    Діти середнього шкільного віку з задоволенням переглянули бук-трейлер "Про Блеза Паскаля,  Вольфі Моцарта...", створений працівниками бібліотеки.
     Організатори заходів сподіваються, що зустрічі з книгою залишать приємний слід в юних душах та подарують незабутні хвилини зустрічі з прекрасним.
 

пʼятницю, 18 березня 2016 р.

       Розміщене  оголошення в районній газеті про діючу виставку виробів з соломи в центральній бібліотеці викликало жвавий інтерес жителів нашого району.
 
      Сьогодні до нашої книгозбірні завітали дітки старшої групи ДНЗ "Пролісок". Для них проведена екскурсія по краєзнавчому куточку в центральній  бібліотеці  під час якої акцентовано увагу на представленні роботи Тетяни Герасимець "Пісня щедрого поля".  Маленькі "чомусики" з  цікавістю роздивлялися кожен витвір мистецтва : дідухи, золотисті віночки, незвичні кукурудзяні ляльки  і "засипали"  запитаннями дорослих.
 
     Відвідують виставку й люди з ближніх сіл.  Допіра Надія  Яківна  з с. Паріївки  була вражена унікальними виробами і бажаючи автору рясних Божих благословінь залишила вдячність  у Книзі відгуків.


середу, 16 березня 2016 р.

Вироби із соломки від Тетяни Герасимець

    16 березня  читальна зала Іллінецької центральної бібліотеки сяяла духмяними виробами з соломи, адже саме сьогодні в нашій книгозбірні було урочисто відкрито виставку робіт з природніх матеріалів нашої землячки Тетяни Іванівни Герасимець. «Пісня щедрого поля» - назва така недаремно, оскільки  руки майстрині перетворили звичайну солому на дідухи, павуки, ляльки, віночки, обереги…..

       На зустріч з майстринею і на перегляд виставки завітали  школярі з Жорницької ЗОШ, звідки родом Тетяна Іванівна.  Жорнищанка ділилася секретами соломоплетіння, розповідала про родину, яка допомагає у створенні виробів, про задуми й плани.

     Вітальні слова вдячності лунали на її адресу від шановних гостей – заступника голови Іллінецької РДА Валентини Савівни Поїзд та завідувача сектором культури і туризму Олександри Вікторівни Письменної, котрі завітали на презентацію.

       Досить цікавими були питання від кореспондентів місцевих ЗМІ. Вихованці Іллінецької дитячої музичної школи дарували присутнім пісні.

А на завершення Тетяна Іванівна провела майстер-клас для бажаючих.
 

пʼятницю, 11 березня 2016 р.

Шана ЖІНЦІ


У читальній залі центральної бібліотеки 10 березня відбулось чергове засідання клубу «Затишок». Тематика березневого зібрання затишківців – «Жінки України».

       Голова клубу Валентина Дмитрівна Бондар відкрила засідання вітальним словом до жіноцтва. А впродовж свого виступу розповіла присутнім  про великих, визначних, впливових жінок нашої країни від княгині Ольги до сьогодення, зокрема і про іллінчанок.
     Жінка – найпрекрасніша,  добра, ніжна, турботлива найчарівніша, наймиліша, найзагадковіша… Жінка - це Всесвіт. Від неї життя і вир усіх почуттів. Одне з головних – кохання. Про це почуття складаються пісні, пишуться вірші, складаються легенди. З поетичним слово майстерно звернулися до присутніх Л.К.Любарська, Т.Г.Токайчук, Л.А.Соловей, Т.О.Пацкевич, О.І. Остапчук, В.М.Краснянська, В.Й.Ігнатенко, М.М.Павлишина.

У мові всіх народів світу немає слова, святішого за слова Мати! Мати – початок всього! Мати – берегиня людського роду. Цю рису яскраво висвітила, змалювала А.О.Сирота.

Ліричними піснями вітали своїх колежанок представники сильної статті  - чоловіки клубу «Затишок». Для жінок були заготовлені компліменти та весняні квіти.

Зустріч пройшла у дружній, веселій, затишній атмосфері.