пʼятницю, 20 травня 2016 р.

Лялькова вистава в РДБ

      

          20 травня на гостину в Іллінецьку районну бібліотеку для дітей завітали учні 1-х класів ЗОШ №2, які з задоволенням переглянули лялькову виставу "Івасик і Змія", нагородивши бурхливими оплесками юних акторів.

 
 

ЗБЕРЕЖЕННЯ БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ

      Напередодні відзначення міжнародного дня біорізноманіття в бібліотеках Іллінецької ЦБС  проведено чимало інформаційно-просвітницьких заходів. Зокрема, до уваги користувачів різного віку випущено інформаційний дайджест "Збережи красу світу", з метою збереження біологічного різноманіття. 
      Проведено інформування користувачів через інформаційний стенд "За календарем". Жвавий інтерес у відвідувачів викликала книжково-ілюстративна  виставка "Що залишимо нащадкам" влаштована у відділі обслуговування. Біля якої проведено цикл бесід "Здорове довкілля - здорова людина", за участю викладачів Іллінецького аграрного коледжу.
 
      Для учнів молодшого шкільного віку в РДБ проведено вікторину "Цей дивовижний світ природи" та влаштовано тематичну поличку "Знай. Люби. Бережи."
 

пʼятницю, 13 травня 2016 р.

Хто не пам'ятає історії - приречений пережити її заново

      Щорічно, в третю неділю травня українська громадськість відзначає День пам'яті  жертв політичних репресій.

     Напередодні Дня пам'яті, 12 травня, в читальній залі центральної бібліотеки зібралися небайдужі люди, щоб згадати кожного, хто став жертвою політичних репресій часів більшовицького режиму, був увязнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі.
       Літературно-краєзнавчу годину пам'яті "Забуттю не підлягає..."  організовано з метою відтворення національної пам'яті на сучасному етапі українського державотворення. Були запрошені місцеві історики, краєзнавці, жителі міста та району котрих зачипила жорна репресій. Вони допомагали прояснити, чи навпаки забарвититі білі плями нашої історії. Нажаль, це були кольори сумні. Пізнавально-інформаційними були виступи Ярослави Євгенівни Дудюк (вчителя Іллінецької ЗОШ №1, вчителів котрої було репресовано у 1936 році); Олександри Вікторівни Письменної(завідуючої сектором культури і туризму РДА, історика); Ольги Григорівни Рудник (краєзнавця з с. Паріївки, котра розповіла про результати своєї пошукової роботи);  пенсіонерів Пецкевич Тамари Олександрівни та Хлівної Євгенії Миколаївні, котрі втратили своїх рідних  під час репресій, і були свідками продовження жорстокостей режиму у 40-х роках.

    Під час заходу обговорювали книгу Івана Козяра "Спогади" - мемуари українського політвязня, уроженця Морозівки, котрий пройшов сталінські табори та тюрми, але йому вдалося вийти на волю у 1940 році, пережити окупацію і дістатися Канади.
      На  захід запрошено студенство Іллінецького аграрного коледжу та старшокласників  двох місцевих шкіл.Не дивлячись на щільний навчальний графік молодь з цікавістю вслухалися в спогади людей поважного віку, задавали додаткові запитання.  
      Українське суспільство прагне відродити історичну пам'ять, свободу від страху, насильства і упередженості.

середу, 4 травня 2016 р.

Великоднє свято у бібліотеці

      У величні дні Христового Воскресіння, коли все навколо сповнене святковим церковним передзвоном,  в повітрі  витає неймовірний аромат Великодніх страв в районній бібліотеці для дітей відбувся літературно-музичний ранок "Світле свято Великодня".
     До бібліотеки завітали третьокласники Іллінецької ЗОШ №1. Вони розказували вірші, співали веснянки та гаївки, грали Великодні ігри з крашанками. Учні 3-А класу підготували до свята інсценізацію "З Великоднього кошика".
       Сюрпризом для всіх стала лялькова вистава "Пригоди писанки". Роль бабусі, яка розповіла дітям цю казкову Великодню історію, виконала бібліотекар ЦБ Браїловська Лідія Іванівна. Ролі живих і лялькових героїв виконали третьокласники: Варданян Надя, Дзюбенко Аня, Загородня Настя, Танасієнко Аліна, Атаманюк Сергій, Прокопчук Настя і Вакулішина Таня.
 
    Ця Великодня зустріч принесла втіху не тільки учасникам, а й глядачам. На завершення свята всі із задоволенням пригощалися солодкою паскою.