середу, 5 серпня 2020 р.

СЕРПЕНЬ

Іллінецька міська мультимедійна бібліотека Іллінецької міської ОТГ прийняла участь в обласному бібліотечному конкурсі екологічно-просвітницьких проєетів/акцій "Green-майданчик громади - Бібліотека" за номінацією Кращий плакат "Бібліотека & Громада" від
Іллінецької ММБ
Хрінівської сільської бібліотеки-філії:

За номінацією Краща "Екоакція" від Жорнищенської сільської бібліотеки-філії:




Іллінецька міська мультимедійна бібліотека Іллінецької міської ОТГ пропонує вашій увазі поетичну п'ятихвилинку "Україно, ми тебе заквітчаємо любов'ю!" Натхненні вірші особливо зворушливо звучать з вуст юних читачів Іллінецької міської бібліотеки для дітей.


Шановні жителі Іллінецької міської об'єднаної територіальної громади, #Іллінецька_міська_мультимедійна_бібліотека запрошує до освітньої гри-тренінг "Світ Громад".
Це перша українська настільна кооперативна стратегія у жанрі соціального симулятора. Ігрові події максимально наближені до реального життя і перемогти у грі можна тільки усім гравцям разом. Гра сприяє розумінню суспільних потреб, джерел надходження коштів і визначенню пріоритетів їхнього використання.
Чекаємо Вас щовівторка та щоп'ятниці об 15:00 год.


14 серпня ми святкуємо Медовий Спас або, як ще кажуть, Маковія. Цього дня до церкви традиційно несуть святити мед, воду, квіти, зілля й мак. Зазвичай, квіти й трави збирають у букетик - "маковійчик". Це не просто гарне різнотрав'я, це - хатній оберіг, який потрібно зібрати власноруч. Кожна рослина має своє призначення і свої лікарські властивості. Маковійчика сьогодні може зробити кожен а Іллінецька міська мультимедійна бібліотека Іллінецької міської ОТГ запрошує всіх на майстер-клас.


04 серпня 2020 р.
Якубівська сільська бібліотека-філія сьогодні святкувала свій другий день народження. Адже перша згадка про сільський храм книги сягає ще далекого 1920 року. Майже через століття урочисто під святковий туш народного духового оркестру та пісню "Рідне село" у виконанні народного аматорського ансамблю української пісні «Берегиня» Якубівського сільського будинку культури, було відкрито оновлену, сучасну, комп’ютеризовану, мультимедійну бібліотеку.
Реалізація цього проєкту це ще один спільний результат співпраці виконавчого комітету міської ради, аграріїв та працівників культури. За соціальною угодою приватним підприємством «Мрія-Вік», яке орендує землі на території Якубівського старостинського округу, було проведено капітальний ремонт приміщення, замінено електропроводку та встановлено інтернет-з’єднання, придбано м’який інвентар. За кошти бюджету ОТГ управління культури міської ради придбало меблі для книгозбірні, комп’ютери, принтер, телевізор.
Оновлено книжковий фонд, закуплено книги та ігри для дітей. В.о. старости Галина Майданюк та бібліотекар Олена Абрамович подбали про внутрішнє оформлення закладу культури, аби у бібліотеці було красиво та затишно. А працівники Іллінецької центральної міської мультимедійної бібліотеки допомогли з впорядкуванням книжкового фонду.
Привітали жителів Якубівки з цією подією Іллінецький міський голова Володимир Ящук, директор ПП «Мрія-Вік» Юрій Младін та в.о.старост Якубівського старостинського округу Галина Майданюк. У своїх виступах вони говорили про те, що завершено гарну справу, та висловили сподівання, що оновлену бібліотеку відвідуватимуть і діти, й дорослі.
Міський голова подякував усім, хто доклав своїх зусиль для того, щоб така бібліотека з'явилась у Якубівці, та наголосив, що міська влада й надалі працюватиме у цьому напрямку, то ж з часом сучасні бібліотечні заклади працюватимуть у кожному старостинському окрузі.
Почесну місію перерізання стрічки гості свята передали найактивнішим і наймолодшим користувачам бібліотеки – дітям, котрі з нетерпінням чекали на її відкриття.
Послугами мультимедійних бібліотек вже користуються жителі сіл Павлівка, Паріївка, Василівка. Відтепер і в Якубівці працюватиме сучасна бібліотека - інформаційний центр та осередок культурного життя села.

Погожого літнього дня 4 серпня 2020 року на площі біля Якубівського сільського БК було сонячно та тепло не лише від променів, а й від щирих посмішок жителів села та гостей, які зібралися на відкриття оновленої сільської книгозбірні.
Долаючи всі виклики епідемії коронавірусу, спільними силами місцевої влади, сільського господарського підприємства, волонтерів та бібліотекаря, гостинно відкрила свої двері оновлена Якубівська сільська бібліотека-філія Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ОТГ.
Довгим і тернистим був шлях осучаснення, але непереборне бажання втілення в реальність життя сільської книгозбірні подолало всі перешкоди. Вже сьогодні, 05 серпня 2020 року, бібліотека повна дітей - тут заповнені всі простори: інформаційний, дозвілевий, розвиваючий та читацький!




Виїзний семінар працівників бібліотек  Іллінецької ММБ та Іллінецької ЦБС.
Після довготривалої перерви, пов’язаної з карантинними обмеженнями , 04 серпня 2020 року на базі Паріївської сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ОТГ зустрілися бібліотекарі ІММБ та ЦБС, на черговий семінар «Еколого-просвітницька діяльність бібліотек в сучасному світі».
Зустрілися, щоб обговорити надзвичайно важливі питання – екологічної діяльності бібліотек, визначити їх роль та місце в системі природоохоронних заходів. Присутніх щиро  вітали діловод Паріївського старостату Допіра Алла Миколаївна та бібліотекар Бохонко Наталія Петрівна, які представили  сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку сільської громади.
Учасники семінару організували виставку «Друге дихання» - на якій представили власні вироби з вторинних матеріалів  та ознайомилися з роботою оновленої сільської книгозбірні.
Долучилися до семінару краєзнавець Рудник Ольга Григорівна, яка детальніше повідала історію сіл Паріївка та Райки, зупинившись, зокрема, на екологічних проблемах регіону та представивши  виставку власних фоторобіт. Змістовним та цікавим став виступ директора КЗ «Іллінецький краєзнавчий музей» Настич Вікторії Вікторівни. Пані Вікторія розповіла про природоохоронні обєкти Іллінеччини, детально зупинившись  на кожному з них та наочно представивши багате розмаїття їх рослинного світу.
Директор Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Ілліненцької міської ОТГ Покрищук Наталя Леонідівна познайомила присутніх з досвідом роботи «Зелених бібліотек», які в умовах екологічної кризи  набувають все більшої популярності. Виступ доповнювався уривками відеопрезентації про роботу  «Зелених бібліотек» України, зокрема Львівської та Кропивницької обласних бібліотек для дітей.
Жвавий інтерес викликала дискусія: «Природа і людина: друзі чи вороги?», проведена  методистом Іллінецької ММБ Іллінецької міської ОТГ Токайчук Тетяною Григорівною. Бібліотекарі  обговорювали проблемні питання, розробляли  власні моделі розвитку екологічних бібліотек, ділилися вже здобутим досвідом та планами на майбутнє.
Після дружнього «екочаювання» та ласування смачною юшкою від господарів, учасники  відправилися на екскурсії: спершу до озера в с.Райки, яке утворилося  на місці кар’єру каолінового заводу, що діяв тут на початку минулого століття та, за переказами, має  лікувальні властивості. Історію його виникнення представила Ольга Рудник.
Завершився семінар поїздкою до Іллінецького сміттєсортувального комплексу, де присутні мали змогу ознайомитися з повним процесом переробки  сміття: починаючи  від сортування та закінчуючи виготовленням тротуарної плитки.


Сподіваємось, що інформація, отримана в ході семінару, стане поштовхом до подальших дій  у вихованні екосвідомості та екокультури як бібліотекарів, так і користувачів бібліотек.


Немає коментарів:

Дописати коментар