вівторок, 16 липня 2024 р.

Україна - місце єдності!

 Паріївська сільська бібліотека-філія Іллінецької ММБ долучає своїх користувачів до освітньої платформи «Дія. Освіта».

«Відновлення ментального здоров'я та підвищення стресостійкості дієвими техніками самодопомоги» - Гайд, що допоможе опанувати інноваційні немедикаментозні техніки для покращення сну та емоційного стану; Серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» навчає коректній взаємодії з ветеранами й ветеранками, чинними військовими; симулятор «Громадський контроль влади: як змінювати  на краще життя своєї громади» дає можливість потренуватися застосовувати інструменти громадської участі, щоб моніторити роботу місцевої влади та реально впливати на неї; серіали  - «Флорист», «Пекар», «Цифрові навички для вчителів» для ВПО, для шукачів нової роботи, для шукачів нової професії.

 

31 серпня відбувся екологічно-народознавчий майстер-клас «Запахло, медом, маком і життям», присвячений святу Маковія. У цьому заході вдало поєдналися історія і сьогодення, давні традиції і звичаї, чудові пахощі маковійських квітів, які нагадали учасникам про свято Маковія.

Екологічно-інформативну частину зустрічі провела бакалавр прикладної екології Олександра Попик ознайомивши присутніх з лікарськими властивостями трав та важливістю усвідомлення жителів громади паління сухої трави.

Бібліограф-краєзнавець Анастасія Покрищук ознайомила учасників заходу з традиціями свята, називавши квіти та рослини, які входять до святкового букета. Також на заході, кожен із присутніх мав змогу зібрати традиційний букет із різнотрав’я, що має гарну назву «маковійчик».

31 серпня відбулася чергова зустрічі учасників "Бібліопісочниці" де йшла мова про безпеку дітей. Діти обирали правильний варіант відповіді в ерудит-лото "Безпека - понад усе", відгадували за підказкою зашифровані на табло слова. Змагалися у грі "Тому, що..."  та грі з м'ячем "Безпечно, небезпечно". Команда-переможець отримала заохочувальні призи. Всі учасники вуличного проєкту смакували солодощами.

29 липня пам'ятні заходи відбулися в бібліотеках Іллінецької міської ТГ у день другої річниці теракту в Оленівці.

Працівники Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки хвилиною мовчання вшанували пам'ять військовополонених, життя яких забрав теракт у Оленівці, переглянули та обговорили відеоматеріали, аби злочин РФ не було забуто.

В Паріївській сільській бібліотеці-філії користувачі переглянули фільм "Оленівка: куратори зла" та вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих Азовців.

В Якубівській сільській бібліотеці-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки відбувся захід з вшанування пам'яті жертв Оленівської трагедії.

26 липня в Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці відбулася виробнича нарада бібліотекарів, в ході якої вирішувались поточні питання організації бібліотечної справи  на Іллінеччині.

Директор, Наталя Покрищук, ознайомила присутніх з інформаційними матеріалами та накреслила завдання на найближчу перспективу, зокрема, детальніше зупинилась на важливості участі бібліотекарів у проєкті "Живі голоси історії" У  дружньому колі однодумців обговорювались професійні успіхи та негаразди.

 Бібліотекарі взяли участь у презентації книги Олександра Краковецького  «Як генеративний штучний інтелект змінює світ».


"Бережімо довкілля!"

24 липня діти взяли участь у ерудит-лото "Що, як, коли", розшифрували назви птахів, що проживають в нашому краї, відгадували назви квітучих рослин, що занесені до Червоної книги.

Цікавими були і конкурси "Допомога природі" і "Відгадай загадку".

Зустріч завершилася грою з м'ячем, частуванням солодощами та врученням заохочувальних призів учасникам.

Проєкт "Бібліопісочниця" створений для того, щоб надати дітям можливість пізнавати світ літератури через гру та інтерактивні заходи. Це вуличний простір, де можна читати, гратися, брати участь у конкурсах, іграх та вікторинах.

Приємне проведення часу в стінах Даньківської сільської книгозбірні


17 липня "Бібліопісочниця" мала назву "Стежками рідного краю".

Діти розповідали легенди про рідне місто, пам'ятні місця Іллінеччини, видатних людей та цікаві історії про свій рід. Брали участь у конкурсі "Чи знаєш ти?", виконували цікаві завдання "Скласти з пазлів герб нашого міста", "Відтворити з поданих слів частину гімну Іллінеччини". Цікавими були українські народні ігри: "Чай-чай-виручай" та "Вище ноги від землі". Як завжди, зустріч завершилась солодким частуванням та світлинами напам'ять.


В рамках відзначення Дня Української державності, 15 липня, в Центрі активності громадян Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки відбулася презентація книги "У вінку терновім Україна" Тамари Хрущ за участю авторки.

Вшанувавши хвилиною мовчання пам'ять про всіх поборників української державності, зокрема і наших сучасників, присутні активні користувачі книгозбірні, пенсіонери, освітяни, працівники культури насолоджувались чудовою поезією. Адже не так часто випадає нагода зустрітися з цією дивовижною жінкою -  справжньою легендою національного телебачення, Заслуженою журналісткою України.

В своїх віршах пані Тамара постає патріоткою рідної землі, отчого краю, батьківського дому. Авторці гостро болить сьогодення України та її подальша доля. Сучасна поезія Тамари Мефодіївни це страждання біль, це гнів та ненависть і, водночас, непохитна віра в нашу  Перемогу. Багато віршів з останньої збірки написані в формі молитви не залишили нікого байдужими - їх виконання присутні сприймали стоячи. Вражає вміння поетеси  бачити і оспівувати велич хлібної ниви, і ніжність тендітної польової квітки, і неповторну красу подільської природи... А ще просто зачаровує чудова українська мова, якою  пані Тамара майстерно володіє та доносить до свого читача.

Час пролетів дуже швидко, зустріч завершилась "автограф - сесією". Усі бажаючі отримали в дарунок поетичні збірки з дарчим підписом.

12 липня 2024 року в мальовничому селі Жорнище відбулася вельми цікава подія.

За ініціативи бібліотекаря - Наталії Присяжнюк в Жорнищенській сільській бібліотеці-філії зібралися  вчителі, однокласниці, односельчани, поціновувачі поетичного слова на зустріч зі своєю відомою землячкою, Заслуженою журналісткою України, режисером та ведучою телепрограми "Дзвони Чорнобиля", авторкою збірок чудової поезії Тамара Хрущ.

Спогадами про безтурботне дитинство та шкільні роки пані Тамари поділилися ветерани освіти - Оверчук Антоніна Іванівна та  Бурмистренко Катерина Панкратівна.   Щиро та емоційно передала  поетичні слова Тамари Мефодіївни старшокласниця Жорнищенського ліцею  Ангеліна Зубова.

Сама авторка щедро ділилася з присутніми своїм поетичним доробком, читала вірші написані нещодавно та в далекій юності, але такі актуальні сьогодні.

На завершення творчої зустрічі Тамара Хрущ подарувала свої книги з автографом.

"Бібліопісочниця" гуртує друзів

10 липня відбулася чергова зустріч на "Бібліопісочниці" присвячена домашнім тваринкам.

Діти взяли участь у конкурсі малюнків на асфальті "Наші друзі". Кожен з учасників старанно малював свого улюбленця, а потім всім розповідав про нього.

Також цікавими для дітей стали : ерудит-лото "Любимо! Знаємо!"; гра з м'ячем "Це їдять, а це ні"; гра "Визнач породу" та "Весела пантоміма". І найактивнішою стала відома дворова рухлива гра з футбольним м'ячем "Котики й собачки".

Переможці конкурсів отримали заохочуючі подарунки, а всі учасники - солодощі.

Протягом липня місяця у Василівській сільській бібліотеці-філії Іллінецької ММБ проходить літня акція "ЧИТАЙ ДИТИНО!"


Бібліотекарі Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ради спільно з користувачами активно продовжують волонтерську діяльність.

Протягом І півріччя 2024 року дбайливими руками виготовлено та передано в ЗСУ 35 маскувальних сіток.

4 окрема танкова бригада  стрілецького батальйону #1 висловила свою подяку працівникам книгозбірні.

ДЯКУЄМО ЗА ЗАХИСТ !


6 липня в дружньому колі зібралися бібліотекарі Іллінецької міської ТГ, щоб поспілкуватися, обговорити поточні питання та визначити плани на найближчу перспективу.

Директор Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ради Наталя Покрищук підвела підсумки діяльності бібліотек за перше півріччя поточного 2024 року, ознайомила  присутніх  з актуальними бібліотечними матеріалами.

 Виступ директора доповнила методист Іллінецької ММБ Іллінецької міської ради Тетяна Токайчук, яка зупинилася на безбар'єрності бібліотек.

Цікавими стали практичні заняття по роботі з ІТ технологіями, які проводили бібліограф-краєзнавець Анастасія Покрищук та інженер-програміст Максим Остапенко.

Бібліотекарі стали учасниками уроку української мови "Мова - меч!"

6 липня в  Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці Іллінецької міської ради відбулося чергове засідання мовного клубу "Українська - мова вільних людей".

Засідання провела філологиня Іллінецький ліцей №1  Лариса Бірюкова,  яка вкотре акцентувала увагу присутніх на важливість  рідної української мови в сьогоденні.

Запрошена на захід Заслужена журналістка України, поетеса Тамара Хрущ поділилася життєвим досвідом  про  боротьбу за українську мову в прямих ефірах  на українському телебаченні, механізми,  масштаби і специфіку впливу телевізійного мовлення на формування свідомості населення України (1980 ті роки) та почитала авторські вірші про мову.

Під час заходу  лунали вірші та переглянуто відеосюжети актуально важливої теми.


З тихим літнім дощиком, працівники Іллінецької міської бібліотеки для дітей-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Олена Харченко та Валентина Дусанюк  розпочали щорічний вуличний проєкт "Бібліопісочниця" *

 3 липня зустріч мала тему "Кмітливі і розумні".

Дві команди учасників (діти віком від 6 до 10 років) змагалися у різноманітних конкурсах і ерудит-лото: "Читайлики", "Марафон", "Склади слово", "Виконай завдання"... На завершення зустрічі всі присутні залюбки взяли участь у рухливій грі "Збудуй вежу". Всі учасники отримали позитивні емоції та солодощі.

*"Бібліопісочниця" щорічний міський вуличний проєкт, започаткований працівниками Іллінецької міської бібліотеки для дітей ще з 2015 року.