пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Віри на сьогодні! Надії на завтра! Любові назавжди!

 

2 серпня Україна разом з усім цивілізованим світом вшановує пам’ять жертв нацистського геноциду ромів.

Саме у цей день, 80 років тому, гітлерівський режим вчинив страшний злочин проти людства – в газових камерах табору смерті Аушвіц-Біркенау було живцем спалено близько трьох тисяч безневинних чоловіків, жінок, дітей. Єдиною їхньою «провиною» була належність до ромської національності. Вважається, що під час Голокосту від репресій по всій Європі загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів. «Калі траш» у перекладі з ромської означає «чорний жах». Так називають період в історії ромів за часів Другої світової війни.

В пам'ять про невинно убієнних в бібліотеках Іллінецької міської ТГ відбулися історично-просвітницькі заходи  та оформлено тематичні полички де представлено інформаційні вибірки про подію.

Працівники Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки вшанували пам’ять схиливши  голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв, переглянули короткометражний фільм Петра Русаненко  «Памятати» та ознайомилися з книгою «Білий камінь з чорної катівні», що містить документальні свідчення  споминів найстаріших ромів.

1 серпня у світі відзначають Міжнародний день соломоплетіння.  В Паріївській  сільській бібліотеці-філії Іллінецької ММБ Тамара Давидівна Чигрин провела майстер-клас з плетіння українського оберега - Дідуха.