пʼятницю, 5 квітня 2013 р.

«Будь-яке село приречене на забуття, якщо не написана його історія, якщо немає його музею» Петро Тронько

В Іллінецькій центральній бібліотеці 3.04.13р. відбулася нарада сільських бібліотекарів на якій була презентована історико - краєзнавча книга «Крізь віки» Т. М. Остаповець та О, С. Остаповця, а вів презентацію заслужений працівник культури Микола Романов. Історико – краєзнавче видання визначна подія в культурно просвітницькому житті району. Це цікава розповідь про одне з мальовничих сіл нашого району, від минувшини до сьогодення, долі людей, знаних земляків, історію місцевого господарства, тощо.
Автор книги: здібна людина, працелюб, ентузіаст і багатодітна мати, номінант престижного визнання «Людина року», член Національної спілки краєзнавців України, учитель Тетяна Миколаївна Остаповець поєднує в собі чимало добрих рис. Це одразу відчує той, хто візьме і уважно ознайомиться з її історико-краєзнавчим дослідженням про село Купчинці.
Діловито беручись за справу, Тетяна Миколаївна відверто зізнається у потребі чиєїсь допомоги і просить сина, студента історичного факультету Вінницького педагогічного університету ім.. М. Коцюбинського, задля справи підтримати її. Олександр стає співавтором книги, освоюючи лабіринти історичної науки: працював в архівах , робив електронну версію дослідження та фотоматеріали.
Книга «Крізь віки» написана у популярній формі і вона легко розкриває зміст своїх сторінок всім мешканцям Купчинець, а заодно й чисельним краєзнавцям, вчителям, школярам, працівникам культури, певним чином і поважним історикам головне новизною зібраного матеріалу з перших уст, зізнаннями і свідченнями людей, які пережили  режим більшовицького експерименту з будівництва комунізму. Матеріали книги розкривають причини і наслідки трагедії голодомору 1933 року (автори подають список жертв цього людиновбивства) 812 осіб померло від голоду взимку і навесні 33року.
Книга має такі розділи:

·         Витоки

·         Купчинці у ХХ століття

·         Село в роки утвердження радянської влади

·         Село в роки перших п’ятирічок

·         Купчинці у післявоєнному відлунні

·         Звитяжна праця у розбудові соціалізму

·         Перебудова чи  руїна? 

Важливість цієї книги дещо більша від того, що у ній закладено як інформаційний зміст. А саме у тому, що люди не байдужі до результатів свого життя, своєї долі смислу існування як такого. Книга і її автори демонструють, що є люди, які мислять і про село, і про Батьківщину, і про те, як нам жити у цьому світі в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар