понеділок, 25 лютого 2019 р.

Лютий - ПАТРІОТИЧНИЙ

      2019 рік президентом України оголошено роком Китаю в Україні. Бібліотекар Павлівської сільської бібліотеки-філії познайомила своїх юних користувачів з цією справді дивовижною країною дуже оригінально. Чергове засідання клубу "Умілі рученята" відбулося на початку лютого, саме тоді, коли за китайським календарем розпочинається Новий рік. Діти "відкривали" для себе цю країну під час віртуальної мандрівки, в яку "повела" їх бібліотекар Катерина Демура. Обмінюючись враженнями від почутого та побаченого "Умілі рученята" взялися до роботи. Плоди їх творчості можна побачити на цих фото.
     12 лютого на базі Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ОТГ відбулася чергова виробнича нарада бібліотечних працівників. Вона присвячувалась підведенню підсумків діяльності бібліотек в 2018 році, основним завданням та напрямкам в 2019 році. Про стан та перспективи бібліотечної галузі присутнім розповіла директор Наталя Покрищук та в.о. директора Іллінецької ЦБС Валентина Дусанюк. Методист Іллінецької ММБ Тетяна Токайчук зробила аналіз планів роботи сільських бібліотек-філій на поточний рік. Працівники бібліотек шляхом таємного голосування поставили власну об'єктивну оцінку своїй роботі. Також було озвучено пріоритетні напрямки діяльності кожного бібліотекаря.
    Завершилась нарада майстер-класом по виготовленню штучних квітів від бібліотекаря Павлівської сільської бібліотеки-філії Катерини Демури, що стало справжнім дарунком напередодні приходу Весни та подарувало присутнім чудові хвилини задоволення і гарного настрою. Отримавши нові книги бібліотекарі поспішили на зустріч до своїх користувачів...

Минають дні, ідуть роки
Життя листки перегортає.
А біль Афгану - навіки,
В душі чомусь не замовкає...
    15 лютого – 30-та річниця виводу військ з Афганістану. І саме цій темі відбувся урок мужності "Вже стільки років проминуло, а біль у серці б'є і б'є", який проведено в Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці для учнів 9-10 класів Іллінецької ЗОШ №1. На захід запрошено воїнів-інтернаціоналістів: Білозора Василя Вікторовича і Покрищука Олександра Михайловича. Вони поділилися своїми спогадами про ті пережиті, пекельні роки. Василь Вікторович розповів з чого і як розпочиналася Афганська війна, поділився спогадами про військові операції. 
     Олександр Михайлович поділився спогадами про останню операцію в Кандагарі, що відбувалась за 10 днів до виводу військ. Олександр Михайлович додав цінні настанови, поради присутнім учням, щоб були мужніми, фізично загартованими, відважними, щоб у потрібний час змогли стати на захист нашої України.
    Людмила Анатоліївна Фарисей презентувала пошукову роботу "Афган - вічний біль" про військову службу Олександра Покрищука. Олександр Михайлович доповнив дану презентацію розповідями про своїх побратимів, які до сьогоднішнього дня підтримують тісні, дружні стосунки.
Учасники заходу були активними у спілкуванні, доповнюючи розповіді- спогади віршами та інформацією про країну Афганістан.
       Вихованці музичної школи "дарували" присутнім музичні вітання та патріотичні пісні.

     Молоде покоління повинне знати про страшні сторінки афганської війни, пам'ятати, що серед нас живуть люди, які в 18-20 років стали свідками і учасниками тих воєнних дій. І ми маємо пишатися їхньою мужністю, подвигом, героїзмом.

     14 лютого Міжнародний день дарування книг, добровільна ініціатива, започаткована у 2012 році американкою Еммі Бродмур. Вона спрямована на підвищення інтересу та доступу до книг і бібліотек.
     Мета Міжнародного дня дарування книг – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об'єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.
     Два дні тому Іллінецька міська мультимедійна бібліотека отримала посилку з книгами від автора Михаїла Гранда "Завжди поруч" в дарунок.
     А ось і подарунки від читачів нашої книгозбірні в першій половині дня. Щиро дякуємо нашим активним читачам.
Шановні друзі, читачі приєднуйтесь до акції!
Добрі справи робити приємно!

     13 лютого до міської бібліотеки для дітей завітали вперше учні 1-го класу Іллінецької ЗОШ №3. Для них проведено екскурсію по бібліотеці та бібліотечний урок "Наші друзі - книжки". Діти, всі як один, виявили бажання стати нашими читачами, їх підтримала класний керівник - Рекута Тетяна Володимирівна

    Афганська війна залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.
     До цієї дати організовано та проведено виховний захід на базі Жаданівської ЗОШ «Афганістан: подвиг, біль, пам’ять…».
     Під час заходу присутні учні 8-10 класу ознайомилися з маштабами складних і неоднозначних подій в Афганістані, вшанували пам’ять загиблого односельчанина Гаркушина Юрія і тих, хто поліг в Афганських ущелинах, схиливши голови у скорботній хвилині мовчання.
    Захід супроводжували вірші про афганську війну, які декламували учні. З цікавістю присутні слухали розповідь-спогад про сільське дитинство свого односельчанина героя-інтернаціоналіста та переглядали фотоматеріали, листи і нагороди які надала сестра Сухомудь Катерина.
         20 лютого - День пам’яті Героїв Небесної Сотні. До 5-ї річниці розстрілів на Майдані у Паріївській сільській бібліотеці-філії відбулася година пам'яті "Небесна Сотня". Бібліотекар Наталя Бохонко спільно з директором СБК Яриною Надоступ пригадали та обговорили з присутніми учнями сільської школи доленосні події в Україні. А також віддали належне шанування патріотизму та мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини. Захід пройшов на високому ідейному та емоційному рівні. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих та переглянули документальний фільм «Небесна сотня. Зима, що нас змінила». Вдалим доповненням став виступ історика-краєзнавця Ольги Григорівни Рудник, яка розповіла присутнім про причини виникнення Майдану, про перебіг подій, що там відбувалися, про гідних синів та дочок України, що першими віддали своє життя заради кращого майбутнього своєї незалежної держави, - героїв Небесної Сотні.

     
    З нагоди Міжнародного дня рідної мови, 21 лютого в міській бібліотеці для дітей відбулася квест-гра "Знавці рідного слова".
        У грі взяли участь учні 5-Б класу Іллінецької ЗОШ №1. Команди з 5-ти учнів відвідували різні "станції", що знаходились у приміщенні бібліотеки і виконували різноманітні завдання. Вони розв'язували ребуси, кросворди, співали українські народні пісні та виконували інші не менш цікаві завдання. Перемогу отримала команда "Веселкова", що набрала 63 бали і першою прибула на кінцеву станцію. Переможці отримали звання "Знавці рідного слова". Всіх учасників пригостили солодощами і запросили сфотографуватись на згадку.

    В Паріївській сільській бібліотеці-філії відбулася година спілкування присвячена Міжнародному дню рідної мови "Мова - найцінніший скарб".
     Щоб доторкнутися до мови серцем, глибше пізнати традиції українського народу, юні користувачі бібліотеки одягнулися у стародавні вишиванки. Під час години спілкування бібліотекар Наталя Бохонко спільно з директором СБК Яриною Недоступ ознайомили присутніх з краєзнавчим куточком, розповіли про стародавні ремесла, притаманні жителям села. Діти згадували слова-архаїзми які почули від своїх прабабусь та місцеві діалекти. Звучали пісні та легенди. Всі учасники переконані, що саме мова є найціннішим скарбом нашого народу, і саме мову необхідно вивчати, берегти, передавати нащадкам

      В рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови та відзначення 148-річниця від дня народження Лесі Українки - видатної української поетеси, перекладача, культурного діяча у Павлівській сільській бібліотеці-філії, бібліотекар Катерина Демура спільно з вчителем української мови та літератури Оленою Петрівною Комар провели літературний ранок "На крилах Лесиних пісень".
      Присутні учні 5-9 класів мали змогу перейнятися багатогранним творчим і життєвим шляхом української поетеси, її жагою до життя, героїзмом, безмежно міцною силою волі та щирою любов'ю до Батьківщини. В ході зустрічі читачі бібліотеки декламували поезії "Надія", "Конвалія", "Без надії сподіваюсь", "Хто вам сказав, що я слабка", "Слово, чому ти не твердая криця", "Хотіла б я піснею стати" та " Сім струн". Також усі присутні ознайомилися з виставкою-персоналією "Славетна дочка України". Яскравими моментами в заході стало використання мультимедійного обладнання для показу відеокадрів: "Життєвий шлях Л.Українки".


Немає коментарів:

Дописати коментар