пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Культурно-мистецькі події БЕРЕЗНЯ


      В Павлівській сільській бібліотеці-філії відбулося чергове засідання учасників клубу "Умілі рученнята". Сьогоднішня зустріч була з ароматом кави, тому що учасники майстрували картинки з меленої кави... 
        В рученятах умілих майстрів все вдалось! 
      Таке панно з кави не тільки прикрасить кімнату, але і стане джерелом незвичайного кавового аромату.
Творча зустріч з Амітовим П.М.
    Іллінецька міська мультимедійна бібліотека вже не один рік проводить зустрічі із письменниками. Сьогодні відбулася творча зустріч з Павлом Амітовим, громадським діячем, публіцистом, дисидентом-шістдесятником радянських часів, культурним діячем, письменником.
   Павло Михайлович став дисидентом після розстрілу демонстрації робітників у Новочеркаську (Ростовської області) в 1962 році. Автор історико-публіцистичних книг «Соціал-демократія. Погляди. Висновки. Відповіді», «Короткий сучасний політичний словник», «За лаштунками політичного театру», «Подолання брехні. Антиміфологія», «Підла війна» та десятків статей, які зачіпають найбільш злободенні теми. Ця людина представляє інший Донбас – інтелектуальний, культурний та патріотичний.
     На зустрічі, яка тривала годину, Павло Амітов представив присутнім шанувальникам творчості нещодавно видану нову книгу "Правый берег - левый берег", відповів на ряд цікавих запитань про філософію життя, поділився спогадами про своє дитинство, юність.
Зустріч видалася надзвичайно теплою та цікавою. Бажаючі мали змогу придбати книгу з автографом письменника.
    Творча зустріч з Павлом Амітовим викликала неабиякий інтерес в користувачів Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки, які займають активну життєву позицію.
    Далі подаємо відгук активної читачки бібліотеки Чабанюк Антоніни Францівни - викладача Іллінецького аграрного коледжу, яка вкладала душу у виховання молодого покоління багато років.
     "Чи багато є таких людей в нашому оточенні, про яких можна сказати: гордимося, що живемо в один час з цією людиною? На жаль, ні, небагато, але вони є, як доказ того, що ми талановита нація, і є ті, хто возвеличує нашу країну не тільки своїм талантом, а й громадянською позицією, справжньою любов'ю до нашої багатостраждальної землі. Саме такою людиною є Павло Амітов.
   На честь Всесвітнього дня письменника в Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці відбулась надзвичайно цікава зустріч саме з Павлом Амітовим. Перед нами немолодий, скромно одягнений чоловік, нічим непримітний, а от очі видають жваву непосидючу натуру, з непідробним інтересом до життя, до людей, до подій, якими живе наша країна. І приїжджає Павло Михайлович в далекі для нього Іллінці з важливою місією: поділитись своїми творчими здобутками, послухати вдячних читачів, просто поспілкуватися про наболіле. А наболілого не меншає, те, що тривожить, хвилює знайшло відображення в книзі "Правый берег - левый берег", яку презентував нам автор. І зразу відчуваєш, що в цій книзі його роздуми не тільки про минуле і сьогодення, а й про майбутнє нашої країни. Адже для нього, переселенця з Донецька, особливо важливо, яке життя ми будуємо, бо його заповітна мрія - бачити Україну єдиною, неподільною, рідні місця звільнені від руки агресора. Він хоче, аби його правнучка, яка пішла в перший клас, росла вільною людиною у вільній Україні. Про таке мріє кожна свідома людина, але тільки наша небайдужість, відповідальна громадська позиція допоможе цього досягнути. Прикладом такої людини є Павло Амітов. Його книги допоможуть нам знайти відповіді на багато непростих питань з нашої сучасної історії..."

       Виробнича нарада що відбулася в Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці 4 березня, була напрочуд насичена та різнопланова. На зустріч до бібліотекарів та запрошених активних читачів завітав автор численного ряду книг, переселенець з Донбасу, Павло Михайлович Амітов, який презентував свою нову книгу "Правый берег - левый берег". Павло Михайлович має власні неординарні погляди на події та процеси, що відбуваються в сучасному суспільстві, якими щедро ділиться зі своїми читачами на сторінках книги.Присутні мали змогу придбати книгу з автографом.
Перед учасниками зібрання також виступила Інна Анатоліївна Носенко, начальник відділу з прийому громадян управління праці та соціального захисту населення Іллінецької райдержадміністрації , яка познайомила зі змінами в призначенні та виплаті субсидій, зокрема детально зупинилася на монетизації.
     В роботі наради взяв участь директор КЗ "Центру культури, мистецтва та естетичного виховання Іллінецької міської ради" Микола Федорович Романов.
    Приємною несподіванкою для присутніх стала презентація сезонної виставки-вітання "Обличчя ніжної Весни". Виставка стала своєрідним подарунком для всіх весняних іменинників, вразила присутніх своєю оригінальністю та яскравістю.
    Бібліотекарі вирішували свої поточні проблеми, обмінювалися досвідом та планами на найближчу перспективу, зокрема під час "практичних хвилинок" поновили "Картотеку обліку періодичних видань".

     Напередодні Міжнародного жіночого дня члени профспілкової організації працівників культури Іллінецького району завітали до Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.К.Садовського на мюзкл "Моя чарівна леді".
      Цей вечір подарував масу незабутніх вражень та не залишив байдужим жодного глядача.


     6 березня  в читальній залі Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ОТГ по-особливому святково та затишно, світяться посмішками жіночі обличчя: і зовсім юні, і поважні.
Зібрав їх усіх, напередодні Міжнародного жіночого дня студент Тульчинського коледжу культури Юрій Борта, який організував в стінах бібліотеки літературно-музичний вечір "Зі святом весни! Ніжності. Краси.Любові!"
     Щирими словами та посмішками вітали присутніх чарівні ведучі: бібліотекар Ольга Романова та студент-практикант Юрій Борта. Свої музичні вітання дарували юні талановиті "зірочки" учні музичної школи. Бурхливі оплески "зірвали" учасники аматорського ансамблю народної пісні "Відлуння".
     Долучилися до вітань присутні на заході заступник міського голови з гуманітарних питань Людмила Трохимець та президент ветеранського клубу "Затишок" Валентина Бондар.
     Доповненням заходу стала книжково-ілюстративна виставка "Вам, чарівні, незрівнянні...", яка зацікавила користувачів бібліотеки-жінок.


    "Усім жінкам присвячується" під такою назвою відбулося літературно-мистецьке свято з нагоди Міжнародного жіночого дня в Павлівському СБК. Організаторами свята стали працівники закладу культури, Демура Катерина Іванівна - бібліотекар Павлівської сільської бібліотеки-філії , вчителі сільської школи: Войтенко Юлія Юріївна та Бондар Надія Василівна. Учасники заходу- учні 1-9 класу виконували пісні, декламували вірші, ставили сценки: "Несе Галя воду" і "Молитва".
 8 БЕРЕЗНЯ- у цей день людство вшановує ЖІНКУ, ЖІНКУ-МАТІР, ЖІНКУ-БЕРЕГИНЮ. Щиро  вітали всіх користувачів Красненьківської сільської бібліотеки-філії юні читайлики бібліотеки.

 Масниця, рідше Масляниця, Колодій, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято - традиційне східнослов'янське, у тому числі й українське свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом.
    Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. 
Прихід весни ототожнювали із Сонцем, тому на Масляну готували обрядовий хліб у формі кола – млинець. Стародавні слов’яни вірили, що разом з круглим, рум'яним млинцем вони з'їдають частинку тепла і могутності небесного світила. Тож і в Паріївської сільської бібліотеці-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки під час проведення свята "МАСЛЯНА : свято українське" першою стравою на столі були млинці. 
     Вареники вважаються символом Місяця, тому що своєю формою нагадують його обриси. Майстер-клас з ліплення вареничків провела активний читач бібліотеки - Заворотна Наталя Миколаївна. Присутні учасники свята - учні Паріївської ЗОШ І-ІІ ступенів, організатори заходу: бібліотекар Наталя Бохонко та директор СБК Ярина Недоступ з захопленням долучилися до процесу ліплення, готування та дружного поїдання власноруч виготовлених вареничків. 
Краєзнавець Ольга Григорівна Рудник "присмачила" процес поїдання дотепними прислів'ями, приказками та загадками пов'язаними з масляною. Долучилася до проведення заходу директор сільської школи Алла Григорівна Силенко, яка провела хороводи та розучувала з дітьми веснянки.


    Шевченківські дні у загальноосвітніх закладах об'єднаної територіальної громади

У весняну пору, 9 березня, народився Тарас Григорович Шевченко – великий син великого народу, відомий художник і геніальний поет, якого називають Кобзарем і національним Пророком. І у цю ж пору, 10 березня, на 47-ому році життя він відійшов у вічність, віддавши людям свій неперевершений талант і велике серце, сповнене любові до своєї землі і свого народу.
У цьому році ми відзначаємо 205 річницю від дня народження поета. У закладах загальної середньої освіти Іллінецької міської ради було організовано цікаві тематичні заходи до цієї знаменної дати.
В Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці відбувся конкурс читців творів Т.Г. Шевченка «Живий у правді віковій», у якому взяли участь учні 5-9 класів Іллінецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1. Переможниця конкурсу – учениця 5-А класу Тішова Софія.

Цікаво пройшов літературний квест «Сторінками Шевченківських творів», учасниками якого були команди старшокласників. Родзинкою інтелектуальних змагань стала виставка живих скульптур за творами Кобзаря. У нелегкій боротьбі перемогу здобули учні 10 класу.
Класні керівники та класоводи Жаданівської загальноосвітньої школи підготували з учнями інформаційні хвилинки «Незабутній Шевченко».
Протягом тижня учні та вчителі мали змогу ознайомитися з виставкою майстрів села Жадани Мельника Р.І. та Любенко Л.В., з їхніми виробами, присвяченими життю і творчості Великого Кобзаря.
Серед учнів початкових класів відбувся конкурс юних художників «Чарівний пензель», дітлахи із захопленням поринули у світ творів Великого Кобзаря.
Для учнів 6-8 класів було проведено літературну вікторину «Вінок шани Кобзареві».
Слово безсмертного Кобзаря і досі вражає серця юних школярів образністю, мудрістю, силою віри у майбутнє України. Вірші, уривки з поем емоційно звучали під час конкурсу декламаторів учнів 5 – 9 класів «Якби ти нас, Тарасе, чув!»

13 березня в Паріївському закладі загальної освіти І – ІІ ступенів на базі сільської бібліотеки відбулося свято «І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій, не забудьте пом’янути не злим, тихим словом». На свято завітали заступник начальника управління освіти міської ради Олексій Животівський, завідувач методичного кабінету Любов Чирва, методист Ярослава Дудюк, завуч з навчально – виховної роботи Іллінецької ЗОШ І – ІІІ ступенів №1 Наталія Ткач та керівник шкільного методичного об’єднання Іллінецької ЗОШ І – ІІІ ступенів №1 Вікторія Арсеньєва. 

  З нагоди 205-річчя з дня народження Кобзаря в Жаданівській сільській бібліотеці-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки оформлено виставку творчих робіт на якій представлено роботи майстра різьби по дереву Романа Мельника та майстрині-вишивальниці Лариси Любенко. На зустріч з майстрами завітали до бібліотеки учні 6-9 класів Жаданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Людмила Куманецька познайомила учасників заходу з творчістю Тараса Шевченка.

    9 березня у Сорочанській сільській бібліотеці був проведений захід з нагоди 205- річниці народження Т.Г. Шевченка під назвою " Великий Кобзар українського народу" у святі брали участь активні користувачі бібліотеки та працівники БК. Декламували вірші Кобзаря та виконували пісні на вірші Т.Г.Шевченка.

     12 березня в міській бібліотеці для дітей відбулася пізнавальна година "Живий у правді віковій" до 205 річчя з дня народження Т.Г.Шевченка.
    Бібліотеку відвідали учні 5-9 класів Іллінецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Вони переглянули презентацію присвячену життю і творчості поета. Послухали повідомлення "Цікаві факти про Шевченка". Взяли активну участь у вікторині "Як ви знаєте Т.Шевченка". Також відбувся конкурс читців поетичних творів Тараса Шевченка. Всі учасники отримали подяки за участь. Переможцем конкурсу стала Тішова Софія - учениця 5-А класу. Закінчилась зустріч світлинами учасників.

    Стоп-кадр "Життя сільської БІБЛІОТЕКИ"
    Павлівська сільска бібліотека-філія Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ОТГ щодня радо відкриває свої двері для всіх охочих, а в другій половині робочого дня наповнюється щебетом дитячих голосочків. Можливо не всі відвідувачі читають, але вони заходять поспілкуватися між собою, пограти в ігри. Діляться з бібліотекарем про свої щоденні враження та турботи.

       В Іллінецькій міській бібліотеці для дітей продовжуються заходи присвячені Тижню дитячої книги. Так 27, 28 березня ми радо зустрічали своїх найменших користувачів - вихованців ДНЗ "Пролісок".
      В ці дні відбувся показ лялькової вистави за п'єсою-казкою Михайла Бартєнєва "Хоробрий заєць". У виставі брали участь учні 4-го класу Іллінецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1: Задорожній Коля, Кальчук Настя, Голота Софія, Гусятинський Діма і учні 4-го і 5-го класу Іллінецького навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія №2": Пастушенко Каріна, Когут Кіра і Маренич Аня.
     Маленькі глядачі із захопленням спостерігали за пригодами казкових героїв, які навчали дружити і допомагати один одному.


     Після аплодисментів і схвальних відгуків діти фотографувалися з юними акторами - учасниками лялькового клубу "Барівнок",що діє при міській бібліотеці для дітей.


Немає коментарів:

Дописати коментар