понеділок, 8 листопада 2021 р.

Завжди із святом у душі працюємо для людей.

Бібліотеки Іллінецької ТГ приєдналися до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Щорічно бібліотечна спільнота підтримує акцію «16 днів проти насильства», активізують з 26 листопада по 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства, створити соціальний простір, вільний від насильства.

 В міській мультимедійній бібліотеці організовано виставку-заклик «Мій улюблений світ без насильства, без жорстокості, болю і зла», де зібрано багато книг, фото, публікацій з періодичних видань присвячених актуальним для українського суспільства проблемам подолання насильства в сім’ї, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, недопущення випадків насильства щодо дітей та підлітків.

В сільських бібліотеках оформлено тематичні розкладки «16 днів без насильства» (Іллінецька, Тягунська, бібліотеки), «Насиллю-НІ!» (Василівська бібліотека), «Стоп – насильству» (Бабинська, Сорокська бібліотеки), «Насильству нема виправдання» (Даньківська бібліотека), відбудуться заходи:  бесіди  «Світ без насилля»  (Паріївська, Якубівська, Сорокська бібліотеки), інформаційна хвилинка «Протидія жорстокому поводженню з дітьми» (Якубівська  бібліотека), в Хрінівській бібліотеці відбувся діалог «Ми проти насилля», присутні  хлопці та дівчата дізнались, які дії називають насильством, які його види та прояви, навчилися за допомогою прикладів розуміти причини та наслідки насильства.

В Іллінецькій міській бібліотеці для дітей відкрито інформаційну виставку-пораду «Скажи разом з нами «Ні» булінгу». На виставці представлені художні твори, в яких наводиться інформація й факти про будь-які прояви насилля та досвід з подолання проблем в суспільстві.

Україна пам’ятає! Світ визнає!

День пам’яті жертв голодоморів відзначається в Україні щорічно в четверту суботу листопада. Цього року ця сумна дата припадає на 27 листопада.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливо сумне місце займає Голодомор 1932-1933 років. За різними даними, у цей період від голоду загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей.

У День пам’яті жертв голодоморів усі українці традиційно  вшановують заморених голодом хвилиною мовчання або молитвою, відвідують поминальне богослужіння, згадуючи вбитих комуністичним тоталітарним режимом співвітчизників.

Традиційною скорботною акцією цього дня є «Запали свічку пам’яті». Долучитися до нею доволі просто – після загальнонаціональної хвилини мовчання достатньо запалити свічку на своєму вікні.

В усіх бібліотеках Іллінецької ТГ організовано тематичні книжкові виставки або куточки пам’яті та скорботи – «День пам’яті жертв голодоморів» (Жорнищенська СБФ), «Не забувай голодний 33-й» (Паріївська СБФ), «Історія нас горем вчить» (Бабинська СБФ), «Територія терору» (Даньківська СБФ), «Голодомор в Україні – злочин проти народу» (Іллінецька СБФ) 

До Дня пам'яті жертв голодоморів у Жорнищенській  сільській бібліотеці-філії підготовлено інформаційну викладку «Чорні сторінки історії України». «Балада про п'ять шматків хліба», автор -- Василь Гарвасюк. Декламує Наталя Присяжнюк, бібліотекар Жорнищенської СБФ Іллінецької ММБ.

Хай кожен з нас запалить свічку пам’яті, в знак вшанування невинно замученого голодом українського народу. Цей вогник символізуватиме нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів співвітчизників.

В бібліотеках Іллінецької громади проведено ряд заходів до Дня Гідності та Свободи.

До Дня Гідності та Свободи, 13 листопада,  в  Паріївській сільській бібліотеці-філії  для учнів 4  класу  сільської школи  відбувся Урок мужності і слави «Навіки слава Україні, героям слава навіки», підготовлено відео-перегляд «Свобода в кожному серці». Бібліотекар Наталя Бохонко розповіла історію виникнення державного свята яке відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять Героїв Небесної Сотні.

Бібліотекар Іллінецької сільської бібліотеки-філії Наталія Головенько провела виховну годину «День Гідності та Свободи». Основна ідея: розширити знання учнів про революцію Гідності, вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, поглибити патріотичну та національну свідомості.

В Хрінівській сільській бібліотеці-філії  бібліотекар Інна Черниш провела годину пам’яті «Свобода, воля, честь понад усе». Основна мета заходу: збереження людських цінностей та основ демократії є вищою метою для українського народу.


Шановні працівники культури та майстри народного мистецтва!

 Сердечно вітаю Вас з Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва!  Всіх, хто присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати й відтворювати безцінні духовні скарби нашого народу.

Споконвіку пісня й танок, музика й слово, витвори майстрів народної творчості були виразниками  національної ідеї, оберегами історичної пам’яті, які живили і зміцнювали надію народу на краще майбутнє. Без вихідних і свят, але завжди із святом у душі працюєте ви для людей.

Ви даруєте людям радість, несете культуру до кожного серця, кожної душі, а разом з тим, своєю плідною творчою працею та силою духу звеличуєте рідну Україну!

Вітаючи вас зі святом, зичу вам довголіття і здоров’я, щастя, добробуту і благополуччя в родинах, творчих успіхів і достатку. Хай у праці та в ділах вас завжди супроводжують хліборобська пісня, творче натхнення, оптимістичний дух і щира віра у щасливе майбутнє рідного народу і нашої держави.

Нехай ніколи не згасає творчий вогник у Ваших серцях!

З Повагою Наталя Покрищук, директор Іллінецької ММБ

Щирі вітання зі святом всім працівникам Управління культури Іллінецької міської ради, а також всім тим, хто присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати безціні духовні скарби нашого народу шле бібліотекар Жорнищенської СБФ Іллінецької ММБ Наталія Присяжнюк



Немає коментарів:

Дописати коментар