суботу, 5 листопада 2022 р.

Тримаємо стрій та крокуємо разом до Перемоги!

 Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначили в бібліотеках Іллінецької міської ТГ

В бібліотеках Іллінецької міської ТГ традиційно пройшла низка попереджувальних інформаційних заходів.

30 листопада в  Центрі активності громадян Іллінецької ММБ відбулася година-застереження "СНІД: чума ХХІ століття". Захід проходив з метою ознайомлення  старшокласників з поняттями  «СНІД» і «ВІЛ» та їх ознаками, сприяння усвідомлення учнями небезпеки, пов’язаної із поширенням СНІДу на планеті.

Захід супроводжували відео презентації та відеоролики, в яких детально розглядалася історія вивчення і поширення даного захворювання, проводилося ознайомлення з історіями життя відомих та талановитих людей, які захворіли та померли від СНІДу. Велика увага була приділена інформації про епідеміологічний стан захворюваності на ВІЛ/СНІД в Україні. Для засвоєння інформації проведено гру "Так чи Ні", а Мар'яна Панченко  та Микола Вітковський прочитали вірш про СНІД.

Учасників заходу - учнів 11-го класу Іллінецького ліцею №1 проінформували та застерегли: Наталія Рогозіна, лікар-гінеколог КНП  Іллінецької міської лікарні та Валентина Дусанюк, бібліотекар Іллінецької міської бібліотеки для дітей-філії Іллінецької ММБ.

В сільських книгозбірнях оформлено книжкові виставки, полички: «СНІД - ворог непомітний, але смертельний»,   «СНІД: знати, діяти, жити!»,  «Хто попереджений – той захищений», «Не зламай свою долю» біля яких пройшли  диспути, діалоги, бесіди «Чи бути здоровим – вирішуєш ти?!» з юнацькою аудиторією.

Також 1 грудня в бібліотеках з Інтернет доступом демонструвалися  відеоролик «СНІД не спить» про історію виникнення хвороби, способи зараження ВІЛ та профілактичні методи запобігання інфікування.

Пам’ятаймо! СНІД ще не переможений, ось чому нам так важливо навчитися слухати тих, хто опинився по той бік біди. Носії ВІЛ - люди, які хочуть жити. Бережіть себе, піклуйтеся про ближніх і нехай Всесвітній день боротьби з ВІЛ об’єднає всіх і кожного не тільки 1 грудня, а й у всі інші дні в році.

У 2022–2023 роках Україна вшановує 90-ті роковини Голодомору-геноциду. Цю скорботну дату ми згадуємо сьогодні в реаліях нової боротьби за виживання української нації.

... історія нас горем вчить,

Щоб не забулось незабутнє.

Бо там, де пам'ять не мовчить,

Там щастям повниться майбутнє.

"ГОЛОДОМОР" автор - Надія Кишеня, читає бібліотекар Павлівської СБФ Іллінецької ММБ  Юлія Долінська.

Говорити з дітьми про такі страшні події складно, але необхідно. Це один із тих випадків, коли замовчування інформації небезпечне. Ми маємо знати що відбувалося, розуміти причини подій 1932-1933 років та їхні наслідки. Це допоможе унеможливити повторення Голодомору в майбутньому.

 З цією метою в Центрі активності громадян, 25 листопада, педагогом-організатором Іллінецького ліцею №1 Пинчук Л.Ю. був проведений захід «Хай палає свіча...» з учнями 6-"А","Б" класів. Вихованці ліцею говорили про життєві цінності, про ціну людського життя та виготовляли пам'ятну свічку, як символ скорботи по “невинно убієнних” та світла пам’яті тим, хто був невинно замучений, знищений, пішов у небуття, хто не дожив, не долюбив, не доспівав свою пісню.

Після заходу діти поклали лампадки та яблука до Пам'ятника жертвам Голодомору 1932-33 рр. й вшанували усіх хвилиною мовчання.

Хай палає свіча ... хай палає,

Поєднає вона нас в цей час.

Хай сьогодні спогади лунають.

Пам’ять чиста, світла і велична

         Хай єднає нас!

Смуток огортає душу, коли вчитуєшся й осмислюєш рядки архівних документів, вислуховуєш сповнені печалі розповіді очевидців Голодомору, штучно створеного в Україні. Але правду про це повинні знати всі, якою б гіркою вона не була. Саме з цією метою 24 листопада  в Центрі активності громадян Іллінецької ММБ була проведена година-реквієм «ГОЛОДОМОР в Україні – злочин проти народу» за участю викладачки Іллінецького аграрного коледжу Олександри Письменної та  жительки м.Іллінці Євгенії Хлівної (1934 р.н.). 

Згадали про жахи голоду 1921-23 років, 1932-33 років,1946-47 років, про загибель мільйонів людей, про трагізм, який ховається за словом «голодомор». Учасники години переглянули відеофільм з елементами хроніки про передумови створення штучного голоду в Україні а огляд літератури, присвяченої цій всенародній трагедії, провела бібліотекар Надія Вольська. 

В бібліотеках Іллінецької міської ТГ оформлено низку книжково-ілюстративних виставкових: «Нас вбивали, БО МИ УКРАЇНЦІ»,  «Голодомор: нищення ідентичності», «Масовий штучний голод 1921-1923»…

Також закликаємо долучитися до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» в своїх оселях 26 листопада о 16.00.


Іллінецька міська бібліотека для дітей-філія Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки з нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди ОГОЛОШУЄ онлайн-конкурс читців на краще виконання байок автора "Байки розумні і повчальні"

До участі запрошуються учні 5-9 класів.

4 листопада у Центрі активності громадян Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки відбувся народознавчий семінар на тему: "Дівочі та жіночі головні убори Східного Поділля"

Цікаво і захопливо розкрила тему експертка - Юлія Васюк - етнологиня, майстриня народної творчості, членкиня ГО "Етномайстерня Коло", викладачка Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича. Вона розповіла про локальні особливості жіночих головних уборів Східного Поділля, зокрема Вінниччини, народні повір’я, звичаї та обряди подолян, пов’язані з ними. Також Юлія продемонструвала глядачам майстерність одягання і різноманітність головних уборів.
Окрім цікавої лекції глядачі могли насолодитись чудовим автентичним співом Фольклорного гурту "Мокоша" Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. М. Леонтовича.

Немає коментарів:

Дописати коментар