пʼятницю, 30 листопада 2018 р.

Виїзний семінар


      Сьогодні зібрання бібліотекарів хоч і було традиційне перед здачею звітів та плануванні на наступний 2019 рік, та на цей раз воно було незвичайним ...
     Яка роль сільської книгозбірні  в нинішній час? Чи потрібна вона в селі? Що треба зробити, щоб сільська бібліотека користувалася популярністю серед  населення? На всі ці запитання працівники Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки та централізованої бібліотечної системи  шукали відповіді, взявши участь у виїзному семінарі «Діяльність сільської бібліотеки в умовах ОТГ».
     В системі підвищення кваліфікації бібліотечних працівників Іллінеччини традиційно організовуються та провадяться семінари-практикуми, наради. А ось сьогодні, 30 листопада 2018 року відбувся перший виїзний семінар-практикум  що пройшов на  базі Павлівської сільської бібліотеки-філії. Бібліотекарі знайомилися з роботою конкретної бібліотеки, обмінялися досвідом та обговорили проблемні питання.
     Працівники  книгозбірень добре розуміють, що якісні послуги усім категоріям читачів можна створити й реалізувати тільки спільними зусиллями бібліотек, музеїв, шкіл, місцевої влади. З захопленням та великою цікавістю відвідали учасники семінару Іллінецький краєзнавчий музей, де представлена виставка художніх робіт Тамари Колесник. Змістовну екскурсію для гостей провела завідувач музею Настич Вікторія Вікторівна.
 
        Наступним  пунктом виїзного семінару стала Павлівська сільська бібліотека-філія, де для бібліотекарів було проведено екскурсію. Всіх присутніх щиро привітала Хлищиборщ Олена Анатолівна, спеціаліст-землевпорядчик, яка виступила перед бібліотечними працівниками, розкривши тему «Сільська громада в умовах ОТГ». Олена Анатоліївна розповіла про справи які вже зроблено на території  сільської громади і що планується реалізувати  найближчим  часом.
       Цікавою стала презентація Ольги Василівни Романової на тему «Розвиток туризму в громаді: реалії та перспективи». Адже туризм у сучасному світі є дієвим сектором індустрії дозвілля і розваг, засобом використання вільного часу та проведення змістовного дозвілля навчальними методами і способом залучення широких верств населення до пізнання історико-культурної спадщини, тому процес взаємодії туризму і бібліотек останнім часом набуває нового і ширшого значення для місцевої громади.
      До групи бібліотекарів завітав місцевий священик Медведчиков Володимир Миколайович, який розповів про історію виникнення  сільської  церкви та запросив всіх відвідати сільську Дмитрівську церкву.
 
       Методисти  Іллінецької ММБ  та ЦБС - Тетяна Токайчук  та Валентина Дусанюк презентували  колегам календар пам’ятних та знаменних дат на 2019 рік, розповівши  про форми та назви масових заходів, які потрібно планувати на наступний рік.
       Учасники виїзного семінару активно долучилися до акції «Твори добро, бо ти Людина», передавши благодійну допомогу мешканцям сільського будинку милосердя «Віфанія».
        У невимушеній обстановці, за чашкою кави учасники семінару ділилися враженнями про побачене і почуте під час  робочої поїздки, організованої працівниками Іллінецької ОТГ. Підводячи підсумок можна сказати, що така форма роботи стимулює бібліотекаря-господаря показати колегам свої досягнення та здобутки, співпрацю з місцевою владою, організаціями та установами села, найактивнішими читачами, показати літературно-творчу лабораторію свого професійного досвіду.
       Виїзний семінар, як форма переймання передового досвіду - справив глибоке і незабутнє враження на колег з бібліотек-філій району, збагатив присутніх новими знаннями з історії і культури рідного краю та вразив інноваційністю і неординарністю бібліотечної  справи на теренах Іллінецької міської обєднаної територіальної громади.
       На завершення всі учасники висловили думку, що практика проведення виїзних семінарів має надзвичайно велику користь, і заслуговує на подальше проведення їх в усіх сільських бібліотеках-філіалах Іллінецької міської ОТГ.

Немає коментарів:

Дописати коментар