суботу, 14 січня 2023 р.

ПЕРЕМОЖНОГО РОКУ !!!

Бій під Крутами - це про незламність українських захисників.

"Крути - і сум, і біль, і вічна слава України" - під такою назвою відбулася патріотична година приурочена  105 річниці бою під Крутами.

Простір Центру активності громадян Іллінецької ММБ заповнили учасники заходу - студенти  груп ХТ-11 та А-21 Іллінецького фахового коледжу. Ведучі зустрічі та викладач історії - Олександра Письменна провели паралель  між подіями того часу та сьогоденням. Переглянуто уривок з фільму "Крути 2018".

 

 Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і отримало назву - Голокост, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини - НЕ ПОВИННО ПОВТОРИТИСЯ!

У цей день, День скорботи і пам’яті, працівники бібліотек Іллінецької міської ТГ доєдналися до загальної печалі і співчували всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Будемо пам’ятати... Через достовірні факти, друковані матеріали, фото світлини… Організовано та влаштовано ряд тематичних поличок, переглядів літератури та виставку-факт «Голокост – шрам на серці людства». Книгозбірні пропонують всім бажаючим ознайомитися з виданнями, які експонуються на виставках, та вшанувати світлу пам’ять мільйонів безневинно убитих людей різних національностей, більшість з яких були євреї. Адже сьогодні  ми, нове покоління, повинні берегти пам’ять про Голокост, формувати наш світогляд в умовах толерантності та належного ставлення до полікультурних, загальнолюдських цінностей, щоб більше ніколи у світі не повторилася ця жахлива трагедія в світовій історії.

З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в  Паріївській бібліотеці Іллінецької ММБ спільно з Паріївською школою Іллінецького ліцею №1 проведена година спілкування "Стежками пам'яті".

  

27 січня в приміщенні Паріївської бібліотеки Іллінецької ММБ спільно з Паріївською школою Іллінецького ліцею №1, сільською старостою, ветеранською організацією в теплій атмосфері пройшла зустріч з нашими земляками учасниками бойових дій Маруненком С.К. та Демчуком В.М.

   
   

22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві Директорія УНР урочисто оголосила Акт Злуки про об'єднання Української Народної Республіки (Наддніпрянської України) і Західно-Української Народної Республіки (Галичина, Буковина і Угорська Русь) у соборну Україну. Проголошення Соборності УНР та ЗУНР є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу, а 22 січня ввійшло до національного календаря, як велике державне свято - День Соборності України. 

З метою поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу та важливість Дня Соборності в історії України і зараз в Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці відбулася історична година «Доленосна віха нашої історії».

Бібліотекарі книгозбірні - Віра Рябоконь, Валентина Дусанюк та учитель історії - Кардинал Сергій Іванович розповіли присутнім учням 11 класу Іллінецького ліцею №1 про історичний шлях українського народу до незалежної соборної держави. Під час проведення заходу використані документальні кадри хроніки, мультимедійна презентація «Соборність. Виклик довжиною в століття».

На завершення заходу учасники взяли участь у вікторині «Одна, єдина, моя Україна» та вітали рідну Україну словами, віршами, піснями утворивши «Живий ланцюг єдності».

Також діти ознайомилися з  представленою літературою, що висвітлює тернистий шлях України до соборності.

Про історію подій, що спонукали до об’єднання України в Єдину, Соборну  йшла мова і в Паріївській бібліотеці Іллінецької ММБ спільно з Паріївською школою Іллінецького ліцею №1 під час   історичної години «Щоб сяяв Соборності шлях» та проведено вікторину: «Велич України - в її Соборності»

 

В бібліотеках Іллінецької міської ТГ експонувалися книжкові виставки: «Україна Соборна – моя гордість і слава», книжкові викладки «Велич України - в її Соборності», зокрема в Василівській СБФ: «Соборність України – заслуга українського народу»

6 СІЧНЯ працівники та користувачі Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки вшанували творчість Героя України, поета-шістдесятника Василя Стуса.

З нагоди 85-річчя українського поета ХХ століття, перекладача, прозаїка, мислителя, правозахисника та борця за збереження та розвиток української культури і мови, відбувся перегляд та обговорення документального фільму «Василь Стус: самопожертва заради України /10 запитань Вахтангу Кіпіані».

Василь Семенович Стус (народився 6 січня 1938, село Рахнівка, Гайсинський район Вінницька область, загинув 4 вересня 1985, табір ВС-389/36-1 біля села Кучино, Пермський край) Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991), Герой України (2005, посмертно).

Немає коментарів:

Дописати коментар