неділю, 5 лютого 2023 р.

Рік незламності!

 З метою вшанування пам’яті та популяризації  творчості Лесі Українки у  Іллінецькій ММБ проводився цикл заходів «Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає…».  Відкрити для себе Лесю Українку, ближче познайомитися з її творчою діяльністю та особистим життям читачам Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки допомагає оформлена книжкова виставка-персоналія "Нескорена українська душа". Тут проводились голосні читання творів видатної української поетеси, літературні хвилинки, хвилини вшанування, бібліографічні огляди літератури, індивідуальні та групові бесіди з відвідувачами різних вікових груп.

З метою популяризації творчості Лесі Українки в Іллінецькій міській бібліотеці для дітей оформлено поетичне панно "Ти себе українкою звала". Поетичний світ Лесі Українки для дітей - це не тільки вірші та казки, а також уривки з поем, драматичних творів, доступні для сприймання дітьми молодшого та середнього шкільного віку.

А також проведено інформаційні хвилинки в Хрінівській сільській бібліотеці-філії Іллінецької ММБ. «Читай! Вивчай! Наслідуй!». Жаданівська сільська бібліотека-філія підготувала відео презентацію "Славетна дочка України".

Щороку 21 лютого відзначається Міжнародний День рідної мови (International Mother Language Day), проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року (вперше відзначався у 2000). Віршовану мозаїку "Рідна мова солов'їна" представили користувачі Павлівської та Якубівської сільських бібліотек-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки.

В Іллінецькій міській бібліотеці для дітей влаштовано книжково-ілюстративну виставку: "Рідна мова - Всесвіту основа". Книги представлені на виставці допомагають поглибити свої знання, пізнати найкращі зразки рідної мови, які збереглися та дійшли до нас із сивої давнини в українському фольклорі. Один із розділів виставки знайомить з перлинами української прози та поезії про рідну мову. До послуг користувачів чимало цікавих словників, довідників та посібників для вивчення та удосконалення мови, адже сьогодні весь світ переконаний, що "Українська мова вільних людей.."

Щорічно 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013–2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів.

На базі Якубівської сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки відбувся патріотичний урок учнів 1-3 класів Якубівської філії Іллінецького ліцею №2. Учасники вшанували пам'ять героїв Небесної сотні переглянувши документальний фільм "Небесна сотня. Зима, що нас змінила".

В День вшанування Героїв Небесної Сотні юні читачі Хрінівської сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної  бібліотеки доєдналися до флешмобу "Подаруй свого янгола Героям Небесної Сотні".

Юні читачі Іллінецької сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки доєдналися до флешмобу "Подаруй свого янгола Героям Небесної Сотні"

Користувачі Паріївської сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні.

Вірш «Мвйдан» читає Галина Олександрівна ДОВГАНЬ - бібліотекар Тягунської сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки.

https://www.facebook.com/culturaillinci/videos/793943582157403

Вірш "Їх взяв Господь" читає Леся Володимирівна Козаченко - бібліотекар Бабинської сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки.

https://www.facebook.com/culturaillinci/videos/702118954979835

Шанобливе ставлення до державних символів, виховання патріотичних почуттів і гордості за власну країну є крихітною, але дуже важливою сходинкою в закладенні духовних основ державності. Як державний символ Державний Герб України, тризуб, був затверджений Постановою Верховної Ради України №2137-XII від 19 лютого 1992 року.

Малий Державний герб - один із державних символів України нарівні з Конституцією, прапором і гімном. Зображення герба розміщується на печатках органів державної влади і державного управління, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ, грошових знаках та знаках поштової оплати. Вже багато століть герб єднає українців. Український тризуб уособлює для нас зв’язок поколінь, прагнення українського народу до власної державності, соборності та незалежності. Ставши Державним Гербом сучасної незалежної України, тризуб символізує спадкоємність традицій та уособлює тисячолітній зв’язок поколінь – минувшини, сьогодення та майбутнього.

З історії відомо, що з найдавніших часів символ тризуба шанувався як своєрідний магічний знак, оберіг. Це зображення археологи зустрічали у багатьох пам’ятках культури, датованих першими століттями нашої ери. Відомий серед народів Сходу і Середземномор’я з найдавніших часів, на українських землях з II ст. Існує до 30 теорій походження і значення тризуба, на приклад: сокіл, якір, символ триєдинства світу тощо.

 За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах.

25 лютого 1918 року в Коростені Українська Центральна Рада прийняла Тризуб за офіційний герб УНР.

З 22 січня 1919 року згідно з законом про Злуку Тризуб став використовуватися і як герб Західної області УНР. Залишався він гербом гетьманської держави П. Скоропадського, а також Директорії.

Уперше спроба конституційно оформити Тризуб як державний герб була зроблена у травні 1920 у проекті Конституції, розробленому Всеукраїнською Національною Радою, а вдруге - спеціальною «Урядовою Комісією по виготовленню Конституції Української Держави» 1 жовтня того ж року.

Сучасний герб держави Україна, один із чотирьох її офіційних символів поряд з прапором, гімном і Конституцією, було затверджено 19 лютого 1992 року.

Колектив Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки всім серцем і своєю роботою прагне Перемоги, Волі, Незалежності та мирного майбутнього.

Для наших захисників та захисниць вишиваємо своєрідний магічний знак волі, оберіг - Державний  Герб України.

16 лютого 2022 року Україна вперше відзначала День єднання. Ця дата була обрана не випадково – саме у цей день могло розпочатися повномасштабне вторгнення російської армії до України. А вже 24 лютого 2022-го війна стала нашою страшною реальністю. Українці продемонстрували усьому світові свою мужність, міць, незламність та відвагу у боротьбі за свободу і незалежність. До цієї дати у бібліотеках Іллінецької громади оформлено книжкові виставки патріотичного спрямування: «Моя країна – Україна», «У нашім серці Україна», «Наша Держава - Україна», «Горнусь до тебе, Україно!» У Паріївській громаді відбулися урочистості з нагоди Дня єднання а користувачі Паріївської сільської бібліотеки-філії Іллінецької ММБ утворивши серце-єднання виконали Державний Гімн України.

16 лютого на екскурсію  до Іллінецької міської бібліотеки для дітей завітали учні 1-го «В» класу  Іллінецького ліцею №2, класний керівник - Бурдова Оксана Іванівна.

Бібліотекарі ознайомили дітей з книжковим фондом, малюки розглядали цікаві книги та періодичні видання, повторили правила користування з книгами. З задоволенням учні взяли участь у вікторинах, загадках, складали вірші, продовжували прислів'я, пізнавали казкових героїв. Завершилась зустріч переглядом мультфільму  «Про всіх на світі». Діти отримали море оптимізму і позитиву а в дарунок - книжкову закладку.

В день Святого Валентина до уваги відвідувачів бібліотек Іллінецької міської ТГ влаштовано книжкові виставки «Закоханим в поезію»,  на яких представлено вірші про дружбу та кохання, книжкові виставки жіночих романів - «Любові чарівні сторінки». А активні читачі і друзі Хрінівської сільської бібліотеки-філії мали можливість власноруч виготовити малюнки та «валентинки» - листівку у вигляді сердечка, яка є незмінним атрибутом цього романтичного свята. «Валентинка» – це освідчення за допомогою добрих та щирих слів, написаних у ній.



Хаб цифрової освіти у дії.

Перші кроки користувачів Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки...

Інформаційні хвилинки:  "Дія. Цифрова освіта - ознайомлення з сайтом".

 

Простір для нових ідей і творчості там, де "мешкають" життя і воля.

В Павлівській сільській бібліотеці-філії Іллінецької ММБ відбулося чергове засідання клубу за інтересами "Умілі рученята" і традиційно, в лютому місяці, було присвячене одному з найчарівніших свят року Дню Святого Валентина.

Учасники засідання дізналися про історію виникнення цього свята, традиції його святкування в різних країнах світу та які подарунки зазвичай дарують в цей день. Звісно ж, діти виявили бажання власноруч виготовити подарунки-сердечка для наших мужніх захисників, а допомогла їм у цьому бібліотекар Юлія ДОЛІНСЬКА.

Професійні стажування для бібліотекарів!

В Іллінецькій міській мультимедійній бібліотеці відбулося п’ятиденне (6-10 лютого) стажування новопризначених бібліотекарів. Під час навчання працівники опановували основні процеси бібліотечної справи, як от: планування та звітність, робота з ДБА, організація обслуговування користувачів, соціокультурна діяльність бібліотеки, організація, використання та збереження бібліотечного фонду ...

Бібліотекарі Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки охоче поділилися своїми напрацюваннями та досвідом. Чимало проведено і практичних занять: заповнення облікових документів, ведення каталогів та картотек, складання бібліографічного опису документа та аналітичний опис статті, робота з інтернет-ресурсами...

Попрактикувалися бібліотекарі і на платформі: "Дія. Цифрова освіта" переглянули один із освітніх серіалів.

Організатори стажування сподіваються, що набуті знання стануть гарним фундаментом в подальшій бібліотечній роботі. Отож, вітаємо з стартом:

Наталію Головенько з Іллінецького;

Галину Довгань з Тягуна;

Любов Онищук з Сороки;

Ольгу Нестерук з Хрінівки;

Анастасію Покрищук з Іллінецької ММБ.

3 лютого 2023 року в Іллінецькій ММБ відбулася виробнича нарада бібліотечних працівників Іллінецької міської ТГ «Традиційні та інноваційні аспекти планування роботи публічних бібліотек громади в реаліях воєнного часу».

Нараду відкрила директор бібліотеки Наталя ПОКРИЩУК інформуючи присутніх про діяльність бібліотек в нових реаліях сьогодення, наголосила, що бібліотеки повинні стати місцем сили української громади, яке єднає, навчає та підтримує, а головне завдання бібліотек нині - популяризація читання, зокрема української сучасної книжки.

З аналізом «Планування роботи публічних бібліотек на 2023 рік» та «Статистична звітність публічних бібліотек за 2022 рік» виступила методист Тетяна ТОКАЙЧУК.

Бібліотекар по комплектуванню та обробці літератури Іллінецької ММБ - Валентина ШВЕЦЬ акцентувала увагу учасників наради на продовження актуалізації бібліотечних фондів.

Під час наради презентовано екологічну лекцію: «Екологічний спосіб життя». Слайди лекції цікаві, інформативні і акцентують увагу на ключових питаннях сьогодення. Вдало структуровану презентацію, цікавий та корисний матеріал подав лектор - Сергій РОМАНОВ, активний користувач міської книгозбірні, випускник Київського транспортного університету.

На завершення зустрічі, в дружньому бібліотечному колі, відбулося обговорення подальшої роботи бібліотек в військовий час в розрізі місяця та кварталу поточного 2023 року.

8 лютого виповнюється 195 років з Дня народження відомого фантаста та мандрівника, автора чудових книг, французького письменника Жуля Верна.

Міська бібліотека для дітей  ЗАПРОШУЄ ДО ЧИТАННЯ всіх тих, хто хоче поринути в дивовижний світ пригод, подорожей та фантастики, відчути свіжий подих  морського вітру, відкрити таємниці різних країн та народів, спуститися в глибини океанів...

Саме для вас влаштовано викладку книг "Захопливі пригоди Ж.Верна"

Немає коментарів:

Дописати коментар