понеділок, 1 травня 2023 р.

Культурний фронт України на шляху до Перемоги

У рамках популяризації культури читання серед  юних жителів міста, працівники Іллінецької міської бібліотеки для дітей Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ради проводять екскурсії у книгозбірні. Сподіваємось,  що привітна атмосфера, яка панувала на заході,  та символічні подаруночки  спонукають учнів ще не раз відвідати бібліотеку..

З наближенням літніх канікул, екскурсій в бібліотеці стає все більше. Так, 26 травня, учні 2-х та 3-х класів Іллінецького ліцею №3, (перші вчителі: Грига Ольга Іванівна та Алла Василівна Яворська) прийшли на знайомство з бібліотекою та її яскравими книгами. Діти взяли участь у цікавій інформхвилинці від працівників бібліотеки, а також побували у різних бібліотечних відділах де переглянули українські мультфільми. На згадку про зустріч, гості бібліотеки, отримали в дарунок книжкові закладки

Екскурсія до бібліотеки – нові враження, нові друзі!

Вражень у учнів 3-"А" та 3-"В" класів Іллінецького ліцею №2, які завітали до нашої бібліотеки, і справді вистачає. Адже яскравий книжковий світ здатен не лише навчити, а й здивувати, надихати на нові пригоди, на здійснення мрій.

Цього разу нашим екскурсантам бібліотекар презентувала розмаїття цікавих, яскравих книг та журналів, що неодмінно подарують нових вражень. Валентина Дусанюк провела екскурсію залами бібліотеки, розповіла про історію виникнення книги та бібліотек, про правила користування бібліотекою та книгою. Цікавим для дітей став і бібліотечний урок "Як книжка прийшла до людей" та бліц-турнір між класами "Розумники та розумниці".

На завершення зустрічі діти переглянули "Цікаві факти про книгу", пограли у відео гру "Гідні вчинки", переглянули мультфільми "Пес Патрон", "Козаки. Навколо світу. Австралія".

Мета екскурсійних заходів – підвищення інтересу до читання, бажання слухати та пізнавати, виховати охайність у ставленні до книги.

Затишна атмосфера бібліотеки та яскраві дитячі книги на полицях захоплюють та приваблюють юних читайликів.

На екскурсію до Іллінецької міської бібліотеки для дітей завітали учні 3-"Б" класу Іллінецького ліцею №2 (Класний керівник - Стадник Олена Олексіївна). Діти дізнались правила користування бібліотекою, побували у бібліотечних відділах, погортали цікаві книги... Бібліотекар - Валентина Дусанюк провела вікторину "Книга - міст у світ знань".

В Центрі активності громадян, де комфортно і просторо, учасникам екскурсії запропонували переглянути відеоматеріал "Цікаві факти про книгу", відбулася відео гра "Гідні вчинки" та перегляд мультфільму "Пес Патрон". На згадку про бібліотеку діти отримали книжкові закладки.

Очікуємо наших юних жителів громади впродовж літніх канікул, адже книги здатні розфарбувати їхні будні всіма барвами веселки.

Протягом воєнного стану працівники та користувачі книгозбірень активно підтримують бойовий дух ЗСУ! Виготовляємо маскувальні сітки.

Комп'ютерна грамотність - завдання для кожної дитини!

У наш час стрімкого розвитку електронної техніки кожна людина повинна знати, що таке комп'ютерна грамотність і як її застосовувати в щоденному житті. Ці знання необхідні й дітям, так само, як вміти читати, писати, рахувати.

Юні користувачі Василівської сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки отримують певні навички роботи на комп'ютері та вчать правила поводження з комп'ютерною технікою.

22 травня Наталія Присяжнюк, бібліотекар Жорнищенської СБФ  Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки провела екскурсію в сільській книгозбірні. Учні Жорнищенського ліцею Іллінецької міської ради поринули в  розмаїття цікавих, яскравих книг,  енциклопедій, казок, оповідань, журналів . Бібліотекар зазначила, що книга в житті людини має велике значення. І хоча інформаційним лідером для дітей є інтернет, проте книга була і залишається головним джерелом інформації та базових знань.

22 травня, Іллінецький міський голова Володимир Ящук провів щотижневу оперативну нараду за участі заступників міського голови, керуючої справами виконавчого комітету, старост старостинських округів, начальників управлінь та відділів міської ради, керівників комунальних підприємств та установ, головних лікарів закладів охорони здоров’я. З інформацією «Сучасна бібліотека – простір для розвитку громади: виклики, можливості та гарні практики»  виступила директор Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Наталя Покрищук.


Працівники бібліотек Іллінецької ТГ та користувачі долучаються до флешмобу ”Одягни вишиванку“. В Центрі активності громадян мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ради влаштовано книжкову виставку “Вишиванка - український оберіг”.

Одягнена вишиванка 18 травня стала символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці - вільний народ. Кожен із нас, хто наразі перебуває в безпеці, може одягнув вишиванку для підтримки духу українських воїнів.

18 травня 2023 року - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ. Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року - один із жахливих прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СССР визнала необгрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але на відміну від інших покараних народів ,вини не отримали права повернутися до Криму. Лише 1989 року радянським парламентом депортація була визнана незаконною та злочинною.

Сьогодні користувачі та працівники мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ради в Центрі активності громадян мали змогу переглянути фільм “День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу”, згадуючи злочині дії того часу.

А користувачі Хрінівської СБФ Іллінецької ММБ переглянули фільм "Хайтарма".

Іллінецька міська мультимедійна бібліотека інформує та привертає увагу користувачів до глобальної проблеми торгівлі людьми, експлуатації чи гендерно зумовленого насильства.

16 ТРАВНЯ цікаво і змістовно пройшов краєзнавчий урок у Жорнищенський сільській бібліотеці-філії на тему: "Джерело натхнення - Жорнище моє".

Бібліотекар - Наталія ПРИСЯЖНЮК, представила учасникам заходу книги подільських авторів. Акцентувала увагу присутніх на поезії уродженців с. Жорнище: Тамара Хрущ, Наталі Калинич, Степана Ганжі.

Тема любові до рідного краю завжди залишається актуальною.

Працюють БІБЛІОТЕКИ-Хаби! Курс "Базові цифрові навички"розрахований на людей поважного віку, які зможуть навчитися впевнено користуватися смартфоном, комп’ютером і планшетом. Курс включає в себе три сезони, кожен наступний складніше попереднього.

Працівники бібліотек Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки , користувачі  їх рідні, друзі взяти участь в локальному опитуванні "Спадок нації" (до відзначення Всесвітнього дня вишиванки) https://docs.google.com/.../1oSIhwsFMp8g16etTBruIALv.../edit

На світлині - користувачка Якубівської сільської бібліотеки-філії Іллінецької ММБ скористалася вільним доступом до мережі Інтернет та з легкістю доєдналася до опитування.

Село Жорнище Іллінецької міської ТГ потонуло у весняному цвітінні і у праці на полях та городах... Сільський бібліотекар - Наталія ПРИСЯЖНЮК читає вірші Лесі Українки про весну.


Цифровізація - частина нашого життя. Кіберпростір, які пріоритети та небезпеку несе...  Переглядаючи - Навчаємось!


Краєзнавчі посиденьки з книгою.

УВАГА!!! Знайомтеся, нові книги на полицях міської бібліотеки  Запрошуємо на читацькі посиденьки нових книг подільських письменників/


11 травня 2023 року в Центрі активності громадян відбулася нарада бібліотечних працівників Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ради на тему “Бібліотеки ТГ в умовах воєнного часу.”

Нараду відкрила директор Наталя Покрищук, яка розпочавши професійне спілкування, звернула увагу на проблемні питання, які виникають на даний час в бібліотечних установах, а саме: технічний стан комп'ютерної техніки, актуалізація бібліотечних фондів, робота хабів цифрової освіти, діяльність клубів за інтересами, проведення заходів згідно річного плану роботи, участь сільських бібліотек в обласних та всеукраїнських конкурсах, волонтерська діяльність.

Присутні обговорили ефективні форми громадсько-патріотичної діяльності та кращі практики залучення до читання різних категорій користувачів. Зустріч сприяла обміну досвідом між бібліотекарями, була корисною з точки зору набуття та подальшого використання отриманої інформації у повсякденній роботі.

Завершилася нарада виготовленням маскувальної сітки на замовлення волонтерів.


5 травня 2023 року в Іллінецькому міському Будинку культури відбулось закриття міського фестивалю-виставки "Писанковий дивосвіт" у рамках благодійної мистецької акції "Культурний фронт України на шляху до Перемоги".

Колектив Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки отримав подяку управління культури Іллінецької міської ради за активну участь в організації виставки.


У нелегкі для України часи українське село живе... Живе покликом весни і важкою людською працею біля землі, яка сторицею віддячить. Праця на землі залишається найважливішою.

Дай Боже Україні посіяти і зібрати щедрі врожаї на рідній землі ! Нехай матінка - земля захистить усіх людей , дасть надії на краще! Хай українське поле колоситься і достигає! А людські думки будуть чистими і прозорими,як чисте зелене поле !

Наталія ПРИСЯЖНЮК, бібліотекар Жорнищенської сільської бібліотеки-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ради читає вірш Івана Франка "Розвивайся, лозо, борзо, зелена діброво..."


Щороку у світі обговорюють, як покращити якість державного управління.

Цьогоріч Україна з 8 по 12 травня приєдналася до проведення глобального Тижня відкритого уряду.

З цього приводу, сьогодні, працівники Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки Іллінецької міської ради долучилися до вебінару “Використання технологій електронного урядування у громадах Вінниччини” організованого працівниками ВОУНБ ім. Валентина Отамановського.


Учні Паріївської школи на уроках інформатики в Паріївській сільській бібліотеці - філії Іллінецької ММБ учителька  Наталія Андрієнко.


3 травня поточного року адміністрація Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки доєдналася до семінару в онлайн форматі "Актуальні питання бібліотечної статистики".

Перша зустріч мала ознайомчий характер з впровадження оновлених статистичних форм у практику публічних бібліотек.

Щира подяка організаторам та спікерам онлайн зустрічі - Науково-методичному відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого.


01 травня 2023 року в Центрі активності громадян Іллінецької мультимедійної бібліотеки відбулася онлайн-нарада з представниками Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти спільно з Міністерством культури та інформаційної політики щодо питань з нагальних потреб жителів територіальних громад з надання якісних культурних послуг, до якої долучилися бібліотечні працівники головної книгозбірні територіальної громади.

Під час онлайн-наради обговорювалися проблемні питання функціонування бібліотечних закладів, штатного розпису, про внесення відомостей у базову мережу закладів культури. В ході спілкування розглядався алгоритм створення та надання культурних послуг населенню територіальної  громади.

Завдяки даному формату спілкування бібліотекарі мають можливість оперативно отримувати інформацію та вирішувати нагальні питання.

Немає коментарів:

Дописати коментар