середу, 6 березня 2013 р.

КРАЄЗНАВСТО - ТРАДИЦІЇ та НОВАЦІЇ


Минають роки. Вмовкають один по одному живі голоси – свідки минувшини. Спливе якийсь десяток літ – і не залишиться їх але зостанеться правда великого болю, пам'ять племені, роду, народу, історії села. Щоб зберегти пам'ять про події минувшини, потрібно їх зібрати, записати і зберегти. Для бібліотекарів району це першочергове завдання.

На сьогоднішній день дослідження історії населених пунктів, є дуже актуальними, оскільки загальна історія України не може бути осторонь від конкретних людей, сіл, містечок, адже історія села – в долі кожного його жителя.

28 лютого в районній центральній бібліотеці відбувся семінар бібліотечних працівників по темі: «Краєзнавство – традиції та новації»

Змістовні інформаційні повідомлення та консультації надали працівники центральної бібліотеки.  Своїми напрацюваннями, професійними доробками, краєзнавчим новаційним досвідом роботи поділилися працівники Дашівської міської бібліотеки-філії.

Кульмінацією семінару стала презентація місцевого історика – краєзнавця  Ольги Рудник, альбому-путівника «Подорожуймо Іллінеччиною» та збірки «Нариси історії розвитку освіти. Іллінецький район Вінницької області». Видання знайомить читачів з розвитком освітнього процесу на території, що входить до Іллінецького району, відомості про освітні заклади та їх вчителів. Книга розрахована для істориків, краєзнавців, усіх, хто  небайдужий до своєї Батьківщини.

Місцева поетеса-гумористка, досвідчена вишивальниця Світлана Бортнюк, презентувала збірку «Етюди без полуди». В збірці з почуттям гумору розповідається про сучасні життєві ситуації в яких часто опиняються  прості пересічні громадяни.

Її слово влучне, воно  закликає до добра, уміє сміятися з прикрощів нашого життя, сповідує християнську мораль. В цьому могли переконатися учасники семінару, слухаючи гуморески і оповідки у виконанні авторки.

 
 

Вихід у світ нових книг - помітна віха в культурно-просвітнецькому житті району. Приємно, що лише в 2012 році світ побачили історико-краєзнавчі книги:"Кальник - село подільське", "Кальницький полк" нашого земляка, краєзнавця, поета - Віктора Сокола, "Крізь епоху..." - Тетяни та Олександра Остаповців.

Дослідники історії нашого краю на цьому не зупиняються, а  плідно працюють. Незабарам на суд читачів  буде надано краєзнавчу монографію Євгена Таранюка, завершує свою працю про історію рідного села "Історія в людях" Тетяна Остаповець.

Сподіваємось, що  презентації краєзнавчої літератури знову і знову відбуватимуться у стінах нашої бібліотеки, це сприятиме збереженню традицій  та культурному розвитку нашого краю.


 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар